Herregistratie BIG-register verpleegkundigen, verloskundigen en fysiotherapeuten

Array

Op 1 januari 2009 wordt herregistratie ingevoerd voor verpleegkundigen, verloskundigen en fysiotherapeuten. Vanaf die datum is de inschrijving in het Bigregister steeds voor een periode van vijf jaar. Voor apothekers, artsen, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten en tandartsen verandert er nog niets. De datum van invoering van herregistratie voor deze beroepen is nog niet bekend.

De Wet BIG is er om de patienten te beschermen tegen ondeskundig of onzorgvuldig handelen door zorgverleners. Elke zorgprofessional moet er voor zorgen dat het niveau van zijn kennis en vaardigheden voldoende is en actueel blijft. Alleen als een zorgverlener aan de eisen voor herregistratie voldoet, mag hij of zij in het Bigregister geregistreerd blijven. Op die manier zullen uitsluitend zorgverleners in het Bigregister staan ingeschreven die beschikken over voldoende en voldoende recente bekwaamheid. De criteria voor herregistratie zijn in nauw overleg vastgesteld met de verschillende beroepsorganisaties en werkgevers- en werknemersorganisaties. Er zijn twee afzonderlijke criteria voor herregistratie: werkervaring óf scholing.

Werkervaring
Elke zorgverlener moet in een periode van vijf jaar tenminste 2080 uren hebben gewerkt binnen de individuele gezondheidszorg in het beroepsgebied waarvoor de verlenging van de registratie in het Bigregister wordt verzocht. Omgerekend komt dit neer op één dag per week werken binnen het deskundigheidsgebied zoals omschreven in de Wet BIG. De werkzaamheden kunnen in die vijf jaar maximaal voor een periode van twee aaneengesloten jaren worden onderbroken. Duurt de werkonderbreking langer dan twee jaar, dan telt de werkervaring die iemand daarvoor heeft opgedaan niet meer mee. Meerdere kortere werkonderbrekingen zijn wel mogelijk, zolang in de resterende tijd maar de norm van 2080 uur werken wordt gehaald.

Scholing
Zorgverleners die de norm van 2080 uur werken in 5 jaar niet hebben gehaald, kunnen hun registratie verlengen door zich te scholen op de noodzakelijke kerncompetenties en -vaardigheden in het beroep waarvoor zij hergeregistreerd willen worden. Daarvoor zal er tijdig een scholingsprogramma gereed zijn waarmee de herintreders een ‘periodiek registratiecertificaat’ kunnen behalen. Met dit certificaat kan de zorgverlener om verlenging vragen van zijn inschrijving in het Big-register.
Zorgprofessionals die niet voldoen aan de voorwaarden voor herregistratie, worden uit het BIG-register gehaald. Zij mogen hun de beroepstitel dan niet meer voeren. De rechten (en plichten) die verbonden zijn aan het mogen voeren van de beroepstitel vervallen daarmee ook, dus bijvoorbeeld ook het recht medicijnen te mogen voorschrijven.

(Bron: RIBIZ/Fysioforum)

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

3 thoughts on "Herregistratie BIG-register verpleegkundigen, verloskundigen en fysiotherapeuten"

  1. Geachte dames/heren,Graag wil ik mijn BIG registratie weer “updaten”. Hoe en waar te beginnen?Ik ben A-verpleegkundige, certificaat oncologie en neurologie. Gedetacheerd geweest op de Intensive Care maar wegens kraamtijdperiodes het laten verlopen. Graag weer aan het werk! Gediplomeerd sinds 1991.

  2. Kreeg nu al een brief dat ik me in 2014 moet herregistreren. Hoop dat ik het niet vergeet.Wat ik jammer vind is dat er toch weer een prijskaartje aanhangt.

  3. marieke-DRUK Communicatie

    Ja, die brief heb ik ook gehad. En dan te bedenken dat ik al 15 jaar niet meer als fysiotherapeut werk. Het idee achter het register lijkt niet onaaardig, maar ik sta nog altijd geregistreerd als vakkundig therapeut. Na 15 jaar ben ik dat toch echt niet meer..

Comments are closed.

Recente artikelen