Tijdig gebruik van basale insuline geadviseerd als standaardbehandeling bij diabetes type 2

Array

De American Diabetes Association (ADA) en de European Association for the Study of Diabetes (EASD) hebben de aanbevelingen voor de behandeling van diabetes type 2 aangepast. Deze nieuwe richtlijn wordt gepubliceerd in de december uitgave van Diabetes Care.

De aanbevelingen zijn door een team van diabetesdeskundigen uitgewerkt in de vorm van een stappenplan, dat beschikbaar is voor medische beroepsbeoefenaren. Er is hierbij onderscheid gemaakt (op basis van effectiviteit en hoeveelheid bewijs) tussen bloedglucoseverlagende medicatie in een eerste keuze stappenplan en in een tweede keuze stappenplan.

· Eerste keuze: dit zijn de meest gangbare, effectieve en kostenefficiente behandelmethoden voor het bereiken van de glykemische doelwaarden. Deze eerste keuze omvat Metformine, SU derivaten en basale insuline.

· Tweede keuze: deze behandelopties zijn geschikt bevonden voor bepaalde patienten, maar zijn in niveau 2 ingedeeld omdat er nog onvoldoende klinische ervaring mee opgedaan is of omdat er ten aanzien van de veiligheid voorzichtigheid geboden is. Niveau 2 omvat middelen als Pioglitazon en GLP-1-agonisten, een van de nieuwste groepen van antidiabetica.

Ook is er nog een derde groep met medicatie die geen voorkeur verdient vanwege lage effectiviteit, beperkte klinische data of relatieve hoge kosten. Hieronder vallen onder meer de DPP-4 remmers.

Insuline: meest effectieve behandeling

In de geactualiseerde aanbevelingen wordt insuline omschreven als de meest effectieve behandeling voor de verlaging van de bloedsuikerspiegel. Ook wordt de nadruk gelegd op het belang van een vroegtijdige aanvullende behandeling met insuline bij patienten die de doelwaarden niet bereiken. Dit is vooral belangrijk voor patienten met A1C> 8,5%. In de huidige praktijk wordt de toepassing van insuline echter vaak uitgesteld totdat A1C tot 9% is gestegen en veel patienten met diabetes type 2 hebben reeds diabetesgerelateerde complicaties op het moment dat zij met de insulinebehandeling starten. Vroegtijdige toevoeging van een basale insuline aan de orale behandeling kan de glykemische controle verbeteren, zodat er minder risico bestaat op complicaties.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen