Ziekenhuis-apotheken kopen goed in

Array

Ziekenhuisapotheken zijn uitstekende inkopers van geneesmiddelen, zo blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de afgelopen zomer in opdracht van VWS uitvoerde naar de inkoopvoordelen bij apotheekhouders. Het totaal aan inkoopvoordelen bedroeg bij de ziekenhuisapotheken in 2007 ruim € 380 miljoen. Anders dan bij de openbare farmacie komen deze voordelen direct ten goede aan de zorg, omdat inkoopvoordelen het ziekenhuisbudget ontlasten. Hierdoor kan meer geld kan worden besteed aan andere noodzakelijke ziekenhuiszorg.

Doel van het onderzoek was om een zo actueel mogelijk beeld te krijgen van het bedrag aan kortingen en bonussen dat nog in de markt zit bij de openbare apotheken en de kosten die hiertegenover staan. De resultaten worden gebruikt voor de onderbouwing van het tarief voor openbare apotheken in 2009.
VWS wilde de informatie over de intramurale kortingen gebruiken als spiegelinformatie en om een beeld te krijgen van de totale farmaceutische sector. Dit is de eerste keer dat ook de intramurale farmacie in een dergelijk onderzoek is meegenomen. Het gaat hier om de intramurale apotheken die deel uitmaken van de ziekenhuizen.

De extramurale poliklinische apotheken vallen onder de groep extramurale apotheken. Uit het onderzoek blijkt dat ziekenhuisapotheken gemiddeld een hogere korting ontvangen dan extramurale apotheken (32,1 % tegenover 19,9 %). Mogelijke verklaringen hiervoor zijn onder andere verschillen in productmix (het type geneesmiddelen), inkoopmacht en marketinggedrag van de farmaceutische industrie.

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen