Meer zwangerschappen na nep-acupunctuur

Array

Vrouwen raken makkelijker zwanger als ze een in-vitrofertilisatiebehandeling combineren met nep-acupunctuur dan als er een echte acupunctuurbehandeling op volgt. Volgens een studie in het hartland van de acupunctuur, China, doet de techniek misschien meer kwaad dan goed – althans voor de kans op zwangerschap onder vrouwen die daarbij medische hulp nodig hebben. Onderzoekers onder leiding van Ernest Hung Yu Ng van de universiteit van Hong Kong zetten een studie op om te onderzoeken of acupunctuur de kans op zwangerschap na reageerbuisbevruchting (IVF) verhoogt. Het ging om een gerandomiseerde studie waarbij patienten door het toeval werden verdeeld in twee groepen. De ene groep onderging echte acupunctuur op de dag van de embryotranfser, de andere kreeg diezelfde dag een sessie nepacupunctuur. De studie was dubbelblind opgezet, wat wil zeggen dat patienten noch artsen op het moment van de behandelsessie wisten welke behandeling ze ondergingen/toedienden.
Na opheffing van de blindering bleek dat meer vrouwen in de nep-acupunctuurgroep zwanger waren geraakt (55 %) dan in de echte-acupunctuurgroep (43,8 %).

Ng ziet twee mogelijke verklaringen voor dit verrassende resultaat. Óf de echte acupunctuur schaadt de kansen op zwangerschap na IVF, óf de nep-acupunctuur (die gelijkt op acupressuur) verbetert ze.

Het is niet eenvoudig om een nep-acupunctuurbehandeling te geven zonder dat patient of arts dat merkt. Ng en collega’s gebruikten in hun studie in de plaats van de fijne échte acupunctuurnaalden die op welbepaalde plaatsen in het lichaam worden gedreven, stompe naalden die er precies eender uitzagen. De naalden trokken zich in hun schacht terug op het moment dat er druk op werd uitgeoefend. In beide onderzoeksgroepen werden de naalden door geoefende acupuncturisten op dezelfde acupunctuurpunten van het lichaam aangebracht.

Het onderzoeksverslag van de Chinezen staat vandaag in het gereputeerde Europese medische vakblad Human Reproduction.

Recente artikelen