Meestal zijn complicaties in ziekenhuis onnodig

Drie vierde van het aantal complicaties dat veroorzaakt wordt door zorgverlening tijdens een ziekenhuisverblijf kan vermeden worden, blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE). “Er is dus nog ruimte om de kwaliteit te verbeteren”, aldus KCE. Complicaties of ‘adverse events’ (AE) worden vooral veroorzaakt door de manier waarop de zorgverlening is georganiseerd en minder door de ziekte van de patient. Goed gekende voorbeelden zijn doorligwonden, longembolie, wondinfectie of bloedvergiftiging na operatie. Een AE kan het verblijf van de patient verlengen, maar ook zijn invaliditeit en zelfs zijn overlijden veroorzaken.

Om het aantal complicaties veroorzaakt door de zorg tijdens een ziekenhuisverblijf te verminderen, moet men ze eerst in kaart kunnen brengen. Het KCE stelde samen met het universitaire ziekenhuis (CHU) van Luik en de KULeuven vast dat de Belgische administratieve gegevens inzake de ziekenhuisopnames “hiervoor nog niet nauwkeurig genoeg zijn”.

Zo blijkt dat er “onvoldoende een verschil” wordt gemaakt tussen een complicatie die zich tijdens het ziekenhuisverblijf voordeed en een die al bij opname in het ziekenhuis aanwezig was. “Daarnaast is het niet altijd duidelijk of men te maken heeft met een complicatie die door de ziekte van de patient werd veroorzaakt”, aldus het KCE.
“Om de zorgprocessen te verbeteren en zo het aantal AE’s te verminderen moeten we er wel een idee van hebben waar en hoe vaak ze zich voordoen. Alle medische dossiers nauwkeurig nakijken zou teveel tijd kosten”, aldus het KCE. “Een beter alternatief is om administratieve databanken te gebruiken die onmiddellijk beschikbaar zijn. Op die manier zou een eerste stap naar kwaliteitsverbetering in de ziekenhuizen snel kunnen worden gezet.”

Het kenniscentrum pleit voor een meer nauwkeurige en volledigere codering van de AE’s, waarbij systematisch het volledige medische dossier van de patient zou moeten worden gebruikt. Daarnaast is verder onderzoek over de prevalentie van complicaties in Belgie nodig, want vandaag bestaan er daarover weinig gegevens.

Recente artikelen