ABVAKABO FNV: Onrustbanden verbieden lost problemen in de zorg niet op

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil het gebruik van de onrustband – een soort heupgordel waarmee mensen aan bed of (rol)stoel worden vastgebonden – in zorginstellingen vanaf 2011 verbieden. Uit het rapport ‘Zorg voor Vrijheid’ dat de IGZ vandaag presenteert, blijkt dat hulpverleners in verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten vrijheidsbeperkende middelen, zoals de onrustbanden, te vaak toepassen. De hulpverleners zijn zich onvoldoende bewust van het feit dat veel maatregelen de vrijheid van hun patienten beperken. Ze zijn zo gewoon geworden dat vrijwel niemand er meer bij stilstaat, aldus het rapport.
Marco Borsboom, beleidsadviseur Zorg bij ABVAKABOFNV denkt dat het juist is dat bepaalde middelen, zoals de onrustband veel worden gebruikt. Maar hij vindt dat je dat het personeel niet kan verwijten. Het personeel is vaak niet voldoende opgeleid om goed in te schatten hoe je bepaalde middelen moet inzetten. Ook het tekort aan personeel speelt een grote rol. Soms is personeel gedwongen om patienten alleen te laten en om de veiligheid van de patient dan te garanderen, kan het noodzakelijk zijn de patient tijdelijk te fixeren. “Het is te simpel om de onrustbanden simpelweg te verbieden. Daarmee ga je het oneigenlijke gebruik van vrijheidsbeperkende middelen niet tegen”, aldus de beleidsadviseur.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen