Inwendige oogontsteking bij kinderen

Uit het promotieonderzoek van Karen Sijssens blijkt dat van alle kinderen met een inwendige oogontsteking (uveitis), kinderen met jeugdreuma (JIA) een twee keer zo hoog risico hebben op het ontwikkelen van een schadelijk hoge oogboldruk dan kinderen met andere vormen van uveitis (38% versus 21%).


Sijssens concludeert dat het van groot belang is bij alle kinderen met uveitis de oogboldruk regelmatig te meten. Verder stelt zij dat indien een glaucoomoperatie noodzakelijk is, de implantatie van een Ahmed glaucoma valve (buisje), meer succesvol lijkt te zijn dan een trabeculectomie (blaasje), in aan staar geopereerde ogen van kinderen met JIA geassocieerde uveïtis.

Sijssens concludeert dat een vroege behandeling met methotrexaat is geassocieerd met een vertraagde staarontwikkeling, de meest voorkomende complicatie van uveïtis, bij kinderen met JIA-geassocieerde uveïtis. De implantatie van een intraoculaire lens bij deze patienten groep is op de lange termijn niet geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van verschillende complicaties en resulteert in een betere gezichtsscherpte.

18-11-2008, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Karen Sijssens, Geneeskunde Proefschrift: Uveitis in childhood – Complications and treatment with emphasis on juvenile idiopathic arthritis Promotor 1: Prof.dr. A. Rothova Promotor 2: Prof.dr. J.S. Stilma Copromotor 1: Dr. J.H. de Boer

Recente artikelen