Grootschalig vaccineren tegen baarmoederhalskanker kan leiden tot meer sterfgevallen

Array

Grootschalig vaccineren tegen baarmoederhalskanker kan leiden tot juist meer sterfgevallen in plaats van minder. Dat zegt het Nederlands Huisartsengenootschap in het AD. De huisartsen zijn bang dat meisjes die zich nu laten inenten, in de toekomst niet meer aan het bevolkingsonderzoek mee zullen doen. Bij dat onderzoek worden vaak alle virussen die tot baarmoederhalskanker leiden, opgespoord. Het vaccin is bij slechts 70% van die virussen effectief. Gevreesd wordt dat kanker te laat wordt ontdekt als het bevolkingsonderzoek wordt overgeslagen. Nederland loopt met een sterftecijfer van 250 per jaar wereldwijd voorop in de strijd tegen baarmoederhalskanker. Dat komt vooral door het succes van het bevolkingsonderzoek. Veel vrouwen reageren op de oproep vanaf hun 30stejaar regelmatig een uitstrijkje te maken.

Griepprik

De artsen pleiten ervoor de vaccinatie in te zetten zoals de griepprik: alleen bij mensen met een verhoogd risico. Dat de invoering van de standaardvaccinatie van meisjes vanaf twaalf jaar tegenbaarmoederhalskanker niet zinvol is, schreven artsen en onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum ook al in het Nederlands Tijdschrift voorGeneeskunde van donderdag 6 september 2008.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid maakte vorige maand bekend per 1september volgend jaar de vaccinatie standaard en gratis aan te bieden aanmeisjes vanaf 12 jaar. Hij volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad.

 

De artsen en onderzoekers noemen die stap overhaast en niet zinvol. Het vaccinis volgens hen nog nooit getest op 12-jarigen. Het zou kunnen dat het middeleen andere werking heeft dan bij de groep 15- tot 26-jarige vrouwen bij wie hetvaccin wel is uitgeprobeerd.

Bovendien loopt het onderzoek volgens de onderzoekers en artsen niet langgenoeg om er nu al betrouwbare conclusies aan te kunnen verbinden.

 

Onduidelijkheid effectiviteit

Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich doorgaans in een periode van tien totvijftien jaar. Het onderzoek naar de effectiviteit van het vaccin is pas zesjaar geleden begonnen. De onderzoekers stellen dat er nog te veelonduidelijkheid is over de vraag in welke mate het vaccin effectief is, hoelang de werking duurt en of er bijwerkingen zijn op de lange termijn.

 

Ziekte steeds zeldzamer

Weliswaar sterven er ongeveer tweehonderd tot 250 vrouwen per jaar in Nederlandaan de kanker. Maar volgens de schrijvers van het artikel wordt de ziektesteeds zeldzamer. Door bijvoorbeeld het ‘uitstrijkje’ dat veel vrouwenregelmatig laten maken, komen ook veel gevallen van de kanker in een vroegstadium al aan het licht.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen