Maandag gaat de Pre-Dialyse PoliKliniek in RKZ open

Array

Op 24 november start het Rode Kruis Ziekenhuis met een nieuwe polikliniek voor mensen met nierproblemen: de pre-dialyse poli. Het spreekuur is bedoeld voor mensen die in de nabije toekomst moeten beginnen met dialyse.

Tijdens een speciaal georganiseerd spreekuur ziet de patient de nefroloog (specialist nierziekten en dialyse), dialyseverpleegkundige, dietist en maatschappelijk werker. De afspraken zijn zo gepland dat ze vloeiend in elkaar overlopen; een zogeheten ‘carrousel’. Daarnaast komt de vaatchirurg op afroep langs. Patienten hoeven hiervoor dus maar één keer naar het ziekenhuis te komen en vrijwel niet te wachten tussen de afspraken in.

Tijdens het spreekuur wordt uitgebreide voorlichting en informatie gegeven, onder andere over het dieet en medicatie in de periode voorafgaand aan de dialyse. De poli vindt tweewekelijks plaats, op de 2e en de 4e maandag van de maand.

Dialyse is nodig bij mensen van wie de nieren niet goed meer functioneren. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar zonder ingrijpen kan dit leiden tot ernstige problemen.

In februari start het RKZ met een dialysecentrum voor patienten met chronische nierziekte. Dat centrum wordt vlakbij het ziekenhuis gevestigd, aan het Stationsplein. De verbouwing daarvan is in volle gang. Tot dit gebouw klaar is, is de pre-dialyse polikliniek in het RKZ gevestigd.


Bron:RKZ


Recente artikelen