Medici testen verkeerde eiwitten bij appelallergie

Array

De allergische reactie die appels teweeg kunnen brengen, ontstaat door andere eiwitten dan de medici tot dusverre aannamen. Dat blijkt uit onderzoek van een team van plantenwetenschappers van Wageningen Universiteit, waarover ze vorige week publiceerden in Plant Biology.

De appel heeft vier groepen allergene eiwitten die wetenschappers aanduiden met Mal d 1, 2, 3 en 4. Voor Mal d 1 heeft de appel minstens twintig genen, die samen in principe veertig verschillende eiwitten kunnen aanmaken, zegt onderzoeker dr. Eric van de Weg van Plant Research International.

De aandacht van de medici richt zich op de veelvoorkomende eiwitvarianten Mal d 1.01 en Mal d 1.02. ‘Maar uit ons onderzoek blijkt dat dat waarschijnlijk niet de belangrijkste varianten zijn voor een allergische reactie’, zegt Van de Weg. Toen de onderzoekers de genetische achtergrond van de hoogallergene Golden Delicious en de laagallergene appelsoorten Santana en Priscilla onderzochten, zagen ze vooral een correlatie met de varianten Mal d 1.04 en 1.06A.

‘Nu we de genetische achtergronden van de allergenen in appel beter gaan begrijpen, kunnen we daar rekening mee houden bij de veredeling van een appelras zonder allergenen’, zegt de onderzoeker. ‘Maar ons onderzoek kan ook de medische sector helpen om een betere diagnostiek en therapie voor allergiepatienten te ontwikkelen. Nu baseren medici hun allergiemetingen vooral op een eiwitvariant die nauwelijks onderscheidend is voor laag- en hoogallergene appels.’



Bron: WUR

Recente artikelen