Mogelijke aanjager auto-immuunziekten gevonden

Array

Voor het eerst zijn in de mens de cellen gevonden die zorgen voor de vorming van lymfeklieren, dit zijn kleine orgaantjes in het lichaam die een centrale rol spelen in het afweersysteem van de mens. Deze cellen spelen wellicht ook een rol bij chronische ontstekingen als reuma, MS of diabetes. Met deze vondst kan gericht worden gezocht naar de rol die deze cellen spelen bij de aandoeningen waar zoveel patienten last van hebben. De onderzoekers van het Erasmus MC publiceren hun bevindingen in Nature Immunology.

Verspreid door ons lichaam bevinden zich ongeveer 500 lymfeklieren: kleine boonvormige orgaantjes die essentieel zijn voor de afweer van ons lichaam tegen virussen en bacterien, maar ook tegen bijvoorbeeld kankercellen. De lymfeklieren worden gevormd tijdens de embryonale ontwikkeling in de baarmoeder. Dit gebeurt doordat speciale cellen ontstekingssignalen afgeven die leiden tot het ontstaan van deze klieren. Deze signaalstoffen worden ook gevonden bij chronische ontstekingen in het volwassen lichaam, de zogenaamde auto-immuunziekten als reuma, MS (multiple sclerose) of diabetes.

De betreffende cellen zijn na de geboorte nog steeds in ons lichaam aanwezig. Alleen hebben ze dan een andere rol. In plaats van ontstekingssignalen geven ze signalen af die helpen bij de afweer tegen bacterien en het repareren van weefselschade. Onderzoeker Tom Cupedo en zijn team van het Erasmus MC vonden nu dat de cellen in het volwassen lichaam echter nog steeds in staat zijn om ontstekingssignalen af te geven. Aangezien dit dezelfde signaalstoffen zijn als bij chronische ontstekingen, vermoeden de onderzoekers dat de cellen betrokken zijn bij het ontstaan van nieuwe lymfeklierachtige organen tijdens ontstekingsziektes. Deze lymfeklierachtige organen zorgen voor een efficiente afweer tegen het eigen lichaam, waardoor een zogenoemde auto-immuunziekte grote schade kan toebrengen . De vervolgstap voor de onderzoekers is dan ook om heel gericht onderzoek te doen naar de rol die de lymfekliervormende cellen hebben bij het ontstaan van chronische ontstekingen. De onderzoekers hopen daarmee nieuwe inzichten te krijgen die uiteindelijk moeten leiden tot een betere behandeling van ziektes als reuma en MS.

Cupedo begon zijn onderzoek vijf jaar geleden bij het AMC. Hij ontving drie jaar geleden de prestigieuze VENI-subsidie van NWO om aan het Erasmus MC onderzoek te doen naar de ontwikkeling van lymfeklieren en de eventuele rol bij chronische ontstekingen.


Bron: ErasmusMC & Nature Immunology

Recente artikelen