Piepend en hoestend de winter door

2
577

De winter is weer in aantocht. Voor veel van de ruim 1.6 miljoen astmapatienten in Nederland is dit een periode waarin de astmaklachten erger worden. Door de overgang van de lekker warme huiskamer naar de koude buitenlucht krijgen veel patienten last van kortademigheid, hoesten of piepen op de borst. Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 84% van de astmapatienten ervaart dat de astmaklachten erger worden door kou. Sommige patienten vermijden bij kou zelfs buitenactiviteiten of blijven zoveel mogelijk binnenshuis. Een goede behandeling van astma en seizoensgebonden allergieen in combinatie met een aantal handige tips kunnen de klachten in de winter zo veel mogelijk te beperken.

 

“Als het erg koud is, kan ik niet naar buiten, want het is net alsof mijn longen dichtgeknepen worden”, aldus één van de respondenten. Naast kou kunnen ook schimmels voor problemen zorgen. Doordat het in de winter vochtiger is neemt de hoeveelheid schimmels in en rondom het huis toe. Een andere respondent gaf aan: “Bij bepaalde schimmels beginnen eerst mijn ogen te steken, te tranen en dan begin ik te niezen. Het lijkt wel of ik van het ene op het andere moment een aanval van hooikoorts heb”. Deze schimmels, die vaak niet zichtbaar zijn, kunnen bij astmapatienten zorgen voor aanzienlijke klachten.

 

Prof. P.N.R. Dekhuijzen, longarts in Nijmegen: “Je zou het misschien niet direct verwachten, maar ook in de winter zijn er verschillende factoren die een astma-aanval kunnen uitlokken. Door kou, mist en een allergie voor schimmels kunnen astmapatienten extra klachten krijgen. De combinatie van astma met allergie wordt vaak onvoldoende behandeld. Montelukast kan hier uitkomst bieden. Dit middel is een éénmaaldaagse pil die toegevoegd aan inhalatiecorticosteroïden, zoals beclomethason en fluticason, zowel astma als seizoensgebonden allergische rhinitis bij volwassenen aanpakt.”

 

 

Tips

Astmapatienten kunnen aan de huisarts advies vragen over medicatie bij astma in combinatie met een seizoensgebonden allergie. Daarnaast kunnen de onderstaande tips helpen om in de winter de astmaklachten zoveel mogelijk te beperken.

 • Adem zoveel mogelijk door de neus om de lucht te verwarmen voordat deze wordt ingeademd.
 • Probeer buiten een sjaal voor de mond te dragen.
 • Voorkom sterke temperatuurwisselingen zoveel mogelijk. Zorg bijvoorbeeld dat ook de slaapkamer ’s ochtends lekker warm is.
 • Sport in de winter zoveel mogelijk binnen in een verwarmde vochtige ruimte.
 • Houd het in de winter bij lichtere buitenactiviteiten zoals wandelen, dit is vaak langer vol te houden dan hardlopen. Toch buiten sporten: zorg voor een goede lange warming-up, train met een lagere intensiteit en begin rustig.
 • Geef schimmels zo min mogelijk kans door het huis te controleren op lekkages en zorg ervoor dat het vocht dat vrijkomt bij het koken of douchen direct wordt afgevoerd.
 • Pas op met kerstbomen, deze bevatten vaak schimmels. Laat zo min mogelijk gevallen bladeren en ander afval in de tuin liggen. Gebruik binnenshuis liever geen kaarsen, en al zeker geen geurkaarsen.

 

 

 

 

 

Kijk voor meer informatie op www.astma-hooikoorts.nl.

2 REACTIES

 1. Dit is een advertorial. Wel zo netjes om dat er boven te zetten. Nu lijkt het een echt artikel, maar het is een verkapte reclame voor een geneesmiddel dat maar bij 50% van mensen met astma helpt.
  Gewoon eerlijk zijn, redactie, daar hebben mensen recht op.

 2. @ A van der Velden

  Om precies te zijn. Het is een persbericht. Door uw reactie krijgen mensen info waardoor ze een eerlijk beeld krijgen. Dat is de insteek van deze website. Er worden artikelen geplaatst en mensen kunnen reageren. Een advertorial is iets waar iemand voor betaald heeft en dat is hier niet aand e orde! En laten we eerlijk zijn. Het is een quote van Prof. P.N.R. Dekhuijzen, longarts in Nijmegen, niet de eerste de beste.

Comments are closed.