ActivJet genomineerd voor Innovatieprijs

ActivJet: beademingsapparaat waarmee patienten van wie de luchtweg is geblokkeerd toch beademd kunnen worden. Voor patienten die niet op een normale manier kunnen worden beademd, bestaat nu alleen de traditionele jetventilatie. Hierbij wordt door een klein slangetje zuurstof in de longen geblazen. Als de luchtweg is geblokkeerd, kan deze methode niet worden toegepast, omdat de patient anders wordt ‘opgeblazen’. ActivJet blaast niet alleen zuurstof in de longen, maar zuigt de lucht ook weer actief uit de longen. Het apparaatje kan door de arts in zijn jaszak worden meegenomen en is snel en makkelijk aan te sluiten op een zuurstoffles.

 

Voor iemand die in een noodsituatie dreigt te stikken – bijvoorbeeld doordat een zwelling of bloeding de luchtweg blokkeert – kan straks de uitvinding ‘ActivJet’ het verschil tussen leven en dood betekenen. Want met deze ActivJet – een klein en handzaam apparaatje – kunnen de longen van een patient snel met lucht gevuld, en heel belangrijk, weer leeggezogen worden.

 

Dr. Dietmar Enk, anesthesioloog en uitvinder van de ActivJet, geeft de verslaggever een dun, blauw slangetje van ongeveer twee millimeter dik. “Probeert u daar eens door in- en uit te ademen.” Het gaat, maar heel moeizaam. Het kost niet alleen veel inspanning, op een gegeven moment ‘raak je achter’: je krijgt niet meer voldoende lucht binnen.

Klik hier om de film te bekijken

Vervolgens pakt Dietmar Enk een lege infuuszak waar ongeveer 750 cc lucht in kan. De enige toegang tot de infuuszak is eenzelfde dun, blauw slangetje. Hij verbindt het slangetje nu met een prototype van de ActivJet, een constructie van een paar buisjes die op de palm van een hand past. De andere kant van de ActivJet wordt aangesloten op een zuurstoffles. En kijk: via dat dunne blauwe slangetje, waardoor ademen nauwelijks mogelijk is, wordt nu in een oogwenk de infuuszak met zuurstof gevuld – en weer leeggezogen. Een fascinerend schouwspel.


Omdat de ActivJet zo handzaam is en je verder alleen een zuurstoffles nodig hebt, is het apparaatje niet alleen in het ziekenhuis, maar ook daarbuiten goed te gebruiken. In een ambulance bijvoorbeeld. “Artsen zeiden tegen ons: hiermee red je mensenlevens”, zegt ir. Dirk van Asseldonk van Dolphys Medical bv, het bedrijf dat de uitvinding samen met Dietmar Enk verder ontwikkelt. De ActivJet is een uitkomst in noodgevallen, maar ook bij geplande operaties. Dan kan bijvoorbeeld zelfs via het werkkanaal van een fiberscoop snel zuurstof toegediend en gebruikte lucht weer afgezogen worden.


De verwachting is dat de ActivJet medio 2009 beschikbaar komt. Het instrument zal dan in een ergonomisch verantwoord jasje gestoken zijn en onder de naam Ventrain op de markt gebracht worden. Maar eerst is er begin december nog de bekendmaking van de Herman Wijffels Innovatieprijs. De ActivJet is een van de tien genomineerde uitvindingen. Dietmar Enk: “Het is een heel prestigieuze prijs. Er waren dit jaar 409 inzendingen, afkomstig van de meest verschillende bedrijven en instellingen.” Dirk van Asseldonk van Dolphys: “Alleen al het feit dat je bij de tien genomineerden hoort, is een hele prestatie. En als je zo’n prijs wint, helpt dat enorm bij het vermarkten van het product.”

Een filmpje over de werking van de ActivJet is hier te zien.

Bron: AZM & .dolphys.com

 



Recente artikelen