Straterra: Geen volledige vergoeding voor ADHD geneesmiddel Straterra®

Array

Farmaceutisch bedrijf Lilly is zeer teleurgesteld dat de rechter vandaag in de bodemprocedure ‘Lilly- Staat der Nederlanden’ heeft beslist dat het ADHD-geneesmiddel Strattera® (atomoxetine) niet volledig in het basispakket wordt vergoed.


Lilly is sinds de introductie van atomoxetine in 2004 in conflict met de Staat der Nederlanden in verband met de vergoeding van dit geneesmiddel. Lilly is namelijk van mening dat atomoxetine ten onrechte is geclusterd met methylfenidaat. Atomoxetine werkt aantoonbaar anders dan methylfenidaat. Bij kinderen, waarbij methylfenidaat niet werkt of niet gegeven mag worden, kan atomoxetine wel effectief zijn. In tegenstelling tot methylfenidaat, een stimulerend middel, valt atomoxetine niet onder de Opiumwet, heeft atomoxetine een eenmaal daagse dosering en werkt het middel 24 uur.

In de bodemprocedure tegen de Staat der Nederlanden voelde Lilly zich in haar mening gesteund door een onafhankelijk panel van Nederlandse ADHD experts. Deze experts waren door de rechtbank aangesteld om te beoordelen of er relevante verschillen in eigenschappen tussen atomoxetine en ethylfenidaat bestaan.


In de eindconclusie van haar rapport stelde het expert panel:
“Gezien de verschillen in het bijwerkingenprofiel, alsmede het gegeven dat methylfenidaat gecontra-indiceerd is bij het vóórkomen van diverse co-morbide stoornissen, waar van atomoxetine is aangetoond dat het effectief en veilig kan worden toegepast bij deze zelfde comorbide stoornissen, komt de commissie tot de conclusie dat er klinisch relevante verschillen in eigenschappen tussen atomoxetine en methylfenidaat bestaan”.


De deskundigen hebben mede, naar mening van Lilly, in hun eindconclusie een duidelijke meerwaarde voor atomoxetine aangegeven. De Rechtbank heeft vandaag de eindconclusie uit het rapport van dit expertpanel niet overtuigend genoeg geacht, en geoordeeld dat de meerwaarde van atomoxetine onvoldoende is onderbouwd en dat niet is komen vast te staan dat de beslissing van de minister ondeugdelijk is.

Voor de behandeling van ADHD blijft nu slechts één volledig vergoed medicijn voorhanden. Hierdoor blijven veel kinderen met ADHD verstoken van een passende behandeling, vanwege de eigen bijbetaling voor Strattera van gemiddeld € 100 per maand. Lilly blijft ook in de toekomst alles in staat stellen om Strattera voor kinderen met ADHD beschikbaar te maken.


ADHD en atomoxetine
In Nederland hebben naar schatting zo’n 180.000 kinderen ADHD. Ongeveer de helft van hen wordt behandeld met medicijnen, omdat de juiste medicatie deze kinderen helpt beter om te gaan met de symptomen van ADHD. Atomoxetine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van ADHD, wanneer gedragstherapie alleen onvoldoende is. Het dient door een medisch specialist op dit gebied te worden voorgeschreven. Atomoxetine behoort tot de groep van centraal werkende sympathicomimetica (een bepaalde klasse van geneesmiddelen). Het verhoogt de activiteit van bepaalde gebieden in de hersenen met verminderde activiteit. Kinderen met ADHD zijn vaak rusteloos of overactief en hebben moeite zich te concentreren.


Atomoxetine wordt vaak gebruikt in combinatie met andere vormen van behandeling van ADHD zoals psychologische, educatieve en sociale maatregelen. Doordat atomoxetine echter niet volledig wordt vergoed, krijgen veel kinderen dit medicijn niet, omdat hun ouders de eigen bijdrage van gemiddeld
€ 100 per maand niet kunnen betalen. Hierdoor krijgen zij dus ook geen passende behandeling. Door het besluit van de Rechtbank blijft deze situatie nu gehandhaafd.


Het niet of onjuist behandelen van ADHD heeft een negatief effect op de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de kinderen. Maar ook voor ouders, broers, zussen en klasgenootjes heeft het niet of onjuist behandelen veel negatieve gevolgen. Kinderen met ADHD die niet of niet juist worden behandeld en begeleid, moeten aanzienlijk vaker terugvallen op zorgverlening, hulpverlenende en juridische instanties.


Bron: Elli Lilly

One thought on "Straterra: Geen volledige vergoeding voor ADHD geneesmiddel Straterra®"

  1. Fernand Haesbrouck

    De rechter zal misschien verwachten dat de Strattera-geheimen, een en ander zullen duidelijk maken.

    Dezelfde phenylpropylamine in Strattera, die ook in Prozac actief is, wordt aan kinderen 4 keer zo hoog toegediend, dan de dosering die volwassen depressieven krijgen onder de vorm van Prozac om ze te drogeren.

    Precies om ADHD te behandelen, door versneld ‘dwangmatig psychotisch’ te maken (in de volksmond: een robotachtig gedrag te doen ontstaan).

    Die behandeling moet men met antipsychotica corrigeren, want de psychotische nevenwerkingen schrijft men dan toe aan de ziekte, waardoor men uiteindelijk die antipsychotica heeft omgedoopt tot ‘ook’ ADHD-medicatie.

    Want phenylpropylamine werkt op net dezelfde manier als amfetamine, alleen moet men iets hoger doseren om hetzelfde effect te bereiken.

    Die amfetaminewerking van de SSRI’s (waaronder Prozac) werd ook al meer dan twintig jaar verborgen gehouden, door fabeltjes de wereld in te sturen van de serotoninetekorten.

    Intussen raakt bekend, dat die theorie van de fabeltjes een handige commerciele verkoopstechniek is geweest waaraan alle medische Overheden zich hebben laten vangen.

    Vandaar … het blijven verbergen of verborgen houden van de Stratterageheimen.

    Al meer dan een jaar staat dat alles in mijn boek, maar aan die kennis schijnt blijkbaar niemand een behoefte te hebben.

    Informeer eens bij de renners welk product men straffeloos slikt om amfetaminedoping als basisdoping te gebruiken?

    Blijkbaar weten renners veel beter dan artsen, dat Strattera en Prozac net zo goed als amfetamine werken.

    Nu juist omdat alleen maar artsen in WADA de verboden lijsten opstellen, zijn de SSRI’s legaal als amfetaminedoping door sportlui te gebruiken, omdat het alleen maar nog die artsen zijn, die nog in de serotoninefabeltjes geloven, want daardoor hoeft men die stoffen niet onder een opiumwetgeving te plaatsen omwille van hun amfetaminewerking.

    Wie niet weet, niet deert, zegt het spreekwoord.

    Heel handig, die medische wetenschap.

Comments are closed.

Recente artikelen