Agnes Kant: IJsselmeerziekenhuizen komen in handen van particulier investeerder Loek Winter / MC Groep

Array

In het debat in de Tweede Kamer meldt Minister Ab Klink dat er een voorstel op tafel ligt om de IJsselmeerziekenhuizen te redden, maar dat hij er nog uiterst zorgvuldig naar wil kijken. Het debat was aangevraagd door de SP. Klink heeft toegezegd zo snel als mogelijk een brief te sturen naar de Kamer, waarin zal staan wat hij van het voorstel van de overname van de IJsselmeerziekenhuizen vindt. SP-fractievoorzitter Agnes Kant gaf aan de inhoud van de overeenkomst te kennen. Volgens Kant zal het er op neer komen dat het ziekenhuis in handen komt van de particulier investeerder Loek Winter en zijn MC Groep. En dat het ministerie de schulden overneemt in de vorm van een lening. Agnes kant vindt dat onacceptabel. We wachten maar weer af. De minister liet weten vanavond ” witte rook” te verwachten.



Minister Ab Klink wil dat eerst uitvoerig bestuderen voordat hij een knoop doorhakt. Dat kan vandaag nog gebeuren, maar volgens hem ook ook zo nog een etmaal duren. Als de deal doorgaat worden de IJsselmeerziekenhuizen, na het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het Sint Jans Gasthuis in Weert het derde private ziekenhuis van het land.

De slotbesprekingen zijn vandaag grotendeels telefonisch gevoerd. De laatste drempel was de schuld van 25 miljoen euro van de IJsselmeerziekenhuizen die moesten worden weggepoetst. Toen onderhandelingen hierover gistermorgen mislukten, dreigde het ziekenhuis uitstel van betaling aan te vragen. Het ministerie heeft vervolgens ingegrepen en de partijen opnieuw om de tafel gezet.


De nieuwe eigenaren van het ziekenhuis krijgen de komende jaren van de overheid een toeslag op het gebruikelijke tarief om de exploitatie – en daarmee de afbetaling van de lening – te kunnen bolwerken. Het is nu de bedoeling dat Achmea het hele bedrag zal lenen aan het ziekenhuis. Het risico van deze constructie is dat bij tegenvallende resultaten Achmea naar de centen kan fluiten.


Inhoud van de overname plannen:

  • Van de 1.200 arbeidsplaatsen zullen er tussen de 200 en 300 verdwijnen.
  • Er zullen specialismen vervallen.

Loek Winter is directeur van de Jan van Goyenkliniek in Amsterdam en zette in korte tijd negen diagnostische centra op, waaronder een in Almere. Hij werkte voorheen vijftien jaar als radioloog in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. De MC Groep die de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord overneemt, staat onder leiding van de radioloog en zorgondernemer Loek Winter. De 49-jarige Limburger is als private investeerder één van de pioniers in de gezondheidszorg. Winter werkte 15 jaar in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam, voordat hij in 1995 het Diagnostisch Centrum Amsterdam oprichtte. Inmiddels heeft hij centra in Haaglanden, Den Haag, Maastricht, Almere en Rotterdam. Volgend jaar opent hij een nieuw centrum in Leiden.


De meeste partijen in en om Lelystad (gemeente, provincie en Raad van Bestuur van het ziekenhuis) wilden van meet af aan dat er in de stad een zelfstandig ziekenhuis zou blijven bestaan. Ze voelen er weinig voor dat de provinciehoofdstad het moet doen met een een dependance van Harderwijk. De Raad van Bestuur had van begin af aan de voorkeur voor een private partner en die is gevonden in de MC Groep.


Gemeenteraden Noordoostpolder en Lelystad vergaderen

De gemeenteraden van Noordoostpolder en Lelystad vergaderen vanavond over de situatie in de IJsselmeeziekenhuizen. Volgens een woordvoerster van de Noordoostpolder moet de raad beslissen of ze geld wil geven aan “een bepaalde vorm van ziekenhuiszorg in Emmeloord”. Om wat voor vorm dat gaat, is niet bekend. Een woordvoerder van Lelystad ook nog niet zeggen wat de insteek van de raadsvergadering zal zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen