Voortbestaan gezondheidscentra Vinex-wijken op de tocht

Array

Minister Klink lijkt niet van plan een nieuwe publieke regeling te treffen voor de financiering van de aanloopkosten van gezondheidscentra in Vinex-locaties. Zonder regeling gaan twaalf gezondheidscentra in nieuwe wijken failliet en drie kunnen er in 2009 niet starten. Daarbij is de zorg voor ca. 100.000 patienten in het geding. De Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG) en ZN hebben daarom een brandbrief gestuurd naar de vaste commissie voor Volksgezondheid in de Tweede Kamer. In een motie van het SP-kamerlid Van Gerven heeft de Tweede Kamer de minister in februari al opgeroepen om zo’n regeling voor een publieke financiering in te voeren. De motie is in februari aangenomen door de Tweede Kamer.


Een gezondheidscentrum in een Vinex-locatie heeft hoge aanloopkosten die in de eerste jaren moeilijk kunnen worden terugverdiend. De aanloopkosten zijn nodig voor gebruikelijke kosten als huisvesting, apparatuur en personeelskosten. Op een Vinex-locatie is het aantal patienten in de aanloopfase van een gezondheidscentrum lager omdat hier in de eerste jaren minder mensen wonen. De aanloopkosten zijn dus relatief hoog en daarom is een tijdelijke subsidie nodig om het gezondheidscentrum op te kunnen starten.


Subsidieregeling loopt af

Tot 2009 bestaat er een subsidieregeling om deze aanloopkosten op te vangen. Deze loopt echter af op 1 januari aanstaande. Alle gezondheidscentra die in het verleden gebruik hebben gemaakt van de regeling, zijn nu financieel gezonde centra, die op een doelmatige wijze kwalitatief goede, samenhangende zorg leveren. In de Doelstellingenbrief Eerstelijnszorg van juli 2008 aan de Tweede Kamer heeft minister Klink een nieuwe regeling aangekondigd. De afgelopen weken hebben ZN en de LVG echter moeten constateren dat minister Klink blijkbaar niet van plan is om een publiek regeling te treffen of de motie van Gerven uit te voeren. Bestaande en nieuwe initiatieven voor de oprichting van gezondheidscentra rekenen echter op een voortzetting van de publieke regeling. Twaalf bestaande centra in nieuwe wijken komen anders in zeer grote financiele problemen, waardoor ze failliet zullen gaan. En in 2009 kunnen drie nieuwe centra daardoor niet hun deuren openen.

 

LVG en ZN hebben over deze impasse overlegd met het ministerie van VWS. De LVG heeft samen met ZN twee eenvoudig uit te voeren regelingen voorgesteld. Het departement wil echter niet verder gaan dan een soort kredietgarantieregeling. Dat lost het probleem niet op. Het is voor de gezondheidscentra immers praktisch ondoenlijk de aanloopkosten later nog terug te verdienen. In de brandbrief aan de vaste commissie voor Volksgezondheid in de Tweede Kamer wijzen LVG en ZN er verder op dat het budgettair om een relatief klein probleem gaat. In 2008 is het budget voor de Vinex-centra ongeveer 3,5 miljoen. Met een budgettaire ruimte van 4 à 5 miljoen kunnen de komende jaren alle bestaande Vinex-centra worden bediend. De Tweede Kamerleden Van Gerven (SP) en Edith Schippers (VVD) hebben aangekondigd actie te gaan ondernemen.



Bron: Zorgverzekeraars Nederland


Recente artikelen