Het vrouwencondoom: een hiv-preventiemethode die niet is te negeren

Lancering van een internationale platform voor het vrouwencondoom tijdens internationale conferentie over aids en soa’s. De feminisering van  hiv/aids, het ontbreken van goede voorlichting en anticonceptie en onvoldoende vooruitgang op Millenniumdoelen  5 en 6 – terugdringen van moedersterfte en minder hiv-infecties en gevallen van aids – maken duidelijk dat het vrouwencondoom niet meer te negeren valt. Dat zegt het Universal Access to Female Condoms (UAFC) Joint Programme, een initiatief van Oxfam Novib, World Population Foundation (WPF), IDA Solutions en het Ministerie van Buitenlandse Zaken (DGIS ). Vrouwencondooms zijn eenvoudig, veilig, gemakkelijk te distribueren en te gebruiken zonder doktersrecept. Kortom, het heeft dezelfde voordelen als het mannencondoom. Het  nadeel is dat het veel te duur is. Een vrouwencondoom kost 22 keer zoveel als een mannencondoom. Het  UAFC Joint Programma wil daar verandering in brengen door vrouwencondooms voor iedereen beschikbaar te maken.
Internationaal platform
Tijdens de internationale conferentie over aids en soa’s (ICASA) die gehouden wordt in Dakar van 3 tot 7 december lanceert UAFC Joint Programme een internationaal platform.
Het internationale platform zal zich in gaan zetten voor de verdere ontwikkeling en financiering van het vrouwencondoom. Daarnaast zal het platform kennis en expertise delen over het vrouwencondoom en biedt het de gelegenheid om gezamenlijk te lobbyen voor het toegankelijk maken van het vrouwencondoom. Het platform zal bestaan uit vijftig deelnemers, die allen veel expertise en invloed hebben op het gebied van hiv/aids en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Waarom is het vrouwencondoom belangrijk?
Er is sprake van een enorme feminisering van hiv-infections: Van de hiv-positieve mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara is bijna driekwart vrouw. En onder vrouwen tussen de 15 en 20 jaar komen zes keer zoveel infecties voor door seksueel verkeer dan onder mannen in deze leeftijdsgroep. Ieder jaar worden 80 miljoen vrouwen en meisjes ongewenst zwanger en 20 miljoen ondergaan een onveilige abortus. Hoewel het gebruik van anticonceptiemiddelen wereldwijd enorm is toegenomen zijn er nog steeds 200 miljoen vrouwen die geen toegang hebben tot deze middelen en is er grote behoefte aan goede reproductieve gezondheidszorg en voorlichtingsprogramma’s.

Het vrouwencondoom is het enige middel voor vrouwen om zichzelf tegen seksueel overdraagbare aandoeningen te beschermen en ongewenste zwangerschappen te voorkomen.
Studies onder mannen en vrouwen van alle leeftijden en sociale achtergronden hebben uitgewezen dat er sprake is van een hoge acceptatie van het vrouwencondoom, dat meer mensen veilig zullen vrijen als het vrouwencondoom beschikbaar is en soa’s zullen afnemen wanneer het als toevoeging van het mannencondoom op de (Afrikaanse) markt wordt gebracht. Toch is er maar één fabrikant die produceert met een WHO-kwalificatie en sinds de uitvinding in 1993 zijn er nauwelijks verbeteringen aangebracht.

Het UAFC Joint Programme roept alle regeringen en internationale organisaties op vrouwencondooms op te nemen in hun beleid voor gezinsplanning en hiv-preventie.

Het UAFC Joint Programme
Om het vrouwencondoom toegankelijk te maken wereldwijd is het ‘Universal Access to the Female Condom’ (UAFC) Joint Programme opgericht door vier organisaties; Oxfam Novib, World Population Foundation (WPF), IDA Solutions en het Ministerie van Buitenlandse Zaken (DGIS). Deze vier vormen het huidige bestuurd, dat zal worden uitgebreid met vier international leden. De Hewlett foundation, DGIS, DANIDA en UNFPA sponsoren het project.
De doelen van het UAFC Joint Programme zijn:
– terugdringen van het hoge aantal ongewenste zwangerschappen
– voorkomen van nieuwe besmettingen met soa’s en hiv-infecties
– vermijden van de hoge kosten en slechte toegankelijkheid van aids-medicatie


Bron: condoms4all.org


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen