Reumafonds dient klacht in tegen PK Benelux BV

Array

Het Reumafonds heeft op vrijdag 28 november 2008 bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen PK Benelux BV. Het bedrijf is producent en importeur van MPC4. PK Benelux BV verkoopt dit voedingsmiddel en adverteert ermee als zijnde een geneesmiddel tegen gewrichtsontstekingen. De geclaimde werking ervan is niet wetenschappelijk bewezen. Bovendien is het middel niet als geneesmiddel geregistreerd. Het Reumafonds stelt daarom dat PK Benelux BV voor veel geld valse hoop verkoopt aan patienten met chronische pijn. De ingediende klacht wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) en de Reumapatientenbond.


De directe aanleiding voor de klacht was de advertorial over MPC4 die is gepubliceerd op 25 september 2008 in De Telegraaf. De adverteerder beweert dat MPC4 een ontstekingsremmende en genezende werking heeft. Onder meer mensen met reuma en artrose zouden er baat bij hebben. Wetenschappelijke bewijzen voor deze geclaimde werking zijn echter nergens gepubliceerd. Wel wordt geschermd met Spaans ‘laboratoriumonderzoek’. De advertorial is daardoor misleidend en geeft mensen een vals gevoel van betrouwbaarheid. Prof. B.A.C. Dijkmans, hoofd reumatologie in het VU medisch centrum en voorzitter van de NVR, in het programma ‘Knelpunt’ van omroep Max: “Er zijn diverse claims in de advertorial. Een van de belangrijkste is de invloed op gewrichtsontsteking. Dat lijkt mij op grond van het onderzoek dat in de advertorial staat niet bewezen. Dit voedingssupplement, want daar hebben we het hier over, heeft in redelijkheid geen bestanddelen van de anti-reumatica die reumatologen voorschrijven.”

PK Benelux BV overschrijdt met de advertorial de Geneesmiddelenwet, de Nederlandse Reclame Code, de Code Aanprijzing Gezondheidsproducten en de Reclamecode voor Voedingsmiddelen. Vanuit de taken van voorlichting en patientenbelangenbehartiging keuren het Reumafonds, de Vereniging voor Reumatologie en de Reumapatientenbond de advertorial inhoudelijk af.


Bron: Reumafonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen