Vraag 12: Wat is de maximale lengte waarmee je met een stevig rietje een glas water in één keer kan leegzuigen?

Array

Vraag 12: Wat is de maximale lengte waarmee je met een stevig rietje een glas water in één keer kan leegzuigen?

Poll: Vraag 12


Tussenstand:

6 thoughts on "Vraag 12: Wat is de maximale lengte waarmee je met een stevig rietje een glas water in één keer kan leegzuigen?"

  1. Een rietje langer dan 10 meter is zinloos ‘De vloeistof wordt niet omhoog gezogen, maar omhoog gedrukt door de luchtdruk’. En hoe minder lucht er in het rietje zit, hoe makkelijker het water omhoog komt. ‘Als het lukt om het rietje volledig vacuüm te zuigen, dan is de druk van de vloeistofkolom precies gelijk aan de luchtdruk.’ Maar er staat in een teug leegdrinken en dus verlies je aan het einde wat van het vaccuum.
    De atmosferische druk schommelt rond duizend millibar, de bijbehorende hoogte van de waterkolom schommelt dan rond de tien meter.
    ‘Maar de zuigkracht moet dan wel gigantisch zijn’. ‘In de praktijk haal je aanzienlijk minder, misschien vijfhonderd millibar, dus vijf meter. Daarnaast is de vervorming van het rietje belangrijk. Wanneer het rietje wordt platgezogen door de onderdruk binnen het rietje, kun je zuigen wat je wilt, maar dan komt er geen druppel meer naar boven.
    Met een stijf rietje moeten dus enkele meters te halen zijn. Ik gok dat 3 wel maximaal is. Dat is ook de maximal lengte van een slag van een dompelpomp

  2. Ik geloof dat de vraagsteller een andere richting uit wil. Ten eerste staat er een stevig rietje. Ik ga ervan uit dat dat betekent dat ik geen rekening hoef te houden met het platzuigen van het rietje. Ten tweede staat er niet dat een mens dat met de mond moet leegzuigen. Ten derde staat er ‘in 1 keer’. Daarom interpreteerde ik de vraag anders. Ik denk dat het gaat om het kunnen berekenen van de inhoud van het stevige rietje t.o.v. de inhoud van een glas (standaard c.a 150 ml). Ik kom dan met 7 meter het dichtst in de buurt

  3. @ kees, dat lijkt me sterk. Dan kunnen namelijk alle antwoorden goed zijn, afhankelijk van hoe groot je glas is. Voor iedereen is dat toch anders? Als ze het zo bedoeld hadden dan hadden ze wel de inhoud van een glas water erbij gezet. Volgens mij is het antwoord C, 10m. (met luchtdruk dingens enzo, ben het ff vergeten :X)

  4. 10 meter water is ongeveer 1 bar…..tot daar zal de druk blijven duwen ..

  5. @PaulOp zich heb je gelijk maar de vraag is zo raadselachtig geformuleerd dat je zelf van bepaalde aannames moet uitgaan. Zo ga jij er weer van uit dat het rietje recht is maar je hebt ook gebogen en/of spiraalvormige rietjes en dan wordt het weer anders. Ook wordt i.h.a. aangenomen dat je het met je mond moet doen. Maar dat staat allemaal niet in de vraag. Mijn aanname is erop gebaseerd dat een rietje van langer dan 10 m. sowieso zinloos is maar dat dat ook het geval is met een rietje van 10 m omdat de luchtdruk in NL zeer vaak onder de 1000mB ligt. Mijn keuze ging dus tussen 3 en 7 meter. De redactie kiest voor 3m omdat die ervan uitgaat dat je het met je mond moet doen. Ik begreep daarom de vraag zo dat alleen met het rietje (dus geen afvoer van het opgezogen water) het glas leegezogen moest worden. Een standaardglas bevat i.h.a. 1,5-2 dl dus 3m viel af; bijft dus over 7m.

  6. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Het juiste antwoord is B: ongeveer 7 meter. In principe kun je water niet hoger dan 10 meter opzuigen. Dan is namelijk de waarde van de druk in het rietje gelijk aan de luchtdruk buiten het rietje: 1 atmosfeer, oftewel 10 meter waterdruk. Echter dit is praktisch niet te halen, omdat een persoon niet zo sterk kan zuigen om water 10 meter omhoog te halen. Als je met je longen zuigt, haal je een onderdruk van 0,1 atmosfeer, dus 1 meter. Maar als je drinkt, zuig je niet met je longen, maar creëer je onderdruk door je kaken van elkaar te duwen. Op deze manier kan je een onderdruk creëren van 0,7 atmosfeer. Dit betekent dat je met wat pijn en moeite een rietje van 7 meter kunt gebruiken om een glas water leeg te drinken.

Comments are closed.

Recente artikelen