Josephine Nefkens Prijs 2008 voor Prof.dr. Hans Clevers

De Josephine Nefkens Prijs 2008 wordt vandaag uitgereikt aan prof.dr. Hans Clevers, directeur van het Hubrecht Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen te Utrecht, voor zijn excellente onderzoek naar darmkanker. De € 50.000 die aan de prijs verbonden is, mag Clevers naar eigen inzicht besteden voor zijn onderzoek.

De jury schrijft dat Clevers temidden van de toppers, “top of the top” was, “een echte klasse apart”, en vervolgt: “Hans Clevers heeft werkelijk baanbrekend werk verricht over een lange reeks van jaren op het terrein van ontregeling van signaaltransductie bij kanker. Hij heeft essentiele bijdragen geleverd die geleid hebben tot een beter inzicht in processen die een belangrijke rol spelen bij de transformatie van darmcellen tot maligne colontumoren. Zijn recente zeer originele onderzoek aan de stamcel in de crypte van de darmvillus heeft wereldwijd grote aandacht getrokken.” De Josephine Nefkens Prijs voor Kankeronderzoek wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een actief wetenschapper in het Nederlandse taalgebied, ongeacht nationaliteit, die excellent kankeronderzoek heeft gedaan. De jury, bestaande uit vijf gerenommeerde wetenschappers, heeft de prijswinnaar geselecteerd uit de voordrachten vanuit universiteiten en onderzoeksinstituten in het Nederlandse taalgebied. In 2001 ontving prof.dr. Jan Hoeijmakers, Erasmus MC, de prijs. In 2004 viel prof.dr. René Bernards, Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, de eer te beurt. De prijs wordt uitgereikt onder auspicien van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De prijs werd tien jaar geleden ingesteld bij de opening van het Josephine Nefkens Instituut (JNI). Het uitzonderlijke niveau van de prijswinnaars laat zien dat de Josphine Nefkens Prijs inmiddels behoort tot de meest prestigieuze prijzen voor kankeronderzoek in het Nederlands taalgebied.

Het JNI kon 10 jaar geleden worden gebouwd dankzij een grote donatie van de Josephine Nefkens Stichting. Het JNI is organisatorisch onderdeel van Erasmus MC. In het JNI wordt translationeel kankeronderzoek verricht: onderzoek dat ten doel heeft de resultaten van onderzoek in het laboratorium toe te passen in de zorg voor kankerpatienten. Belangrijkste speerpunten in het onderzoek zijn borstkanker, prostaatkanker, blaaskanker, kiemceltumoren, maag- en darmkanker en tumoren van de hersenen. Er werken ruim 250 mensen.


Recente artikelen