Rechte tanden door onzichtbare beugel uit de VS

Behandeling op basis van computersimulatie
Tandenclinic Perfectsmile biedt sinds kort de onzichtbare beugels van Invisalign uit de VS. Een spectaculaire vooruitgang in de orthodontie, waar men in Nederland tot op heden voornamelijk nog aangewezen is op de traditionele methoden. Invisalign bestaat uit een transparant bitje. Gemaakt van plastic en zo goed als onzichtbaar. Ideaal voor mensen die wel een mooi en regelmatig gebit willen, maar dan wel zonder de bekende ijzerwarenwinkel in hun mond.

De beugel ziet er uit als een minivariant van de gebitsbeschermers die hockeyers dragen. Het werkingsprincipe is verder gelijk aan die van andere type beugels: door constante gelijkmatige druk breekt bot aan de ene kant van de tand af en groeit het aan de andere kant weer aan. Hierdoor wordt de tand verplaatst.
Maar het bijzondere aan de nieuwe kunststof beugel is dat vooraf een computersimulatie wordt gemaakt. Daarin kan op het scherm al precies worden gezien wat het resultaat van de behandeling zal worden. Teleurstelling is dus bijna uitgesloten en bovendien is ook al bekend hoe lang de hele behandeling zal gaan duren (meestal korter dan normaal).

Om de twee weken krijgt de patient een nieuw setje bitjes (Invisalign zelf noemt deze overigens aligners). Deze moeten dag en nacht worden gedragen. De verhuizing van de tanden gaat met kleine, gelijkmatige stapjes tot zo’n kwart milimeter. Een behandeling duurt zo meestal tussen de 6 tot 18 maanden.

Tijdens het eten & drinken kunnen de bitjes worden uitgedaan, maar het advies is om ze minimaal 22 uur per dag te dragen. Op die manier past ook het volgende setje bitjes. Aan de hand waarvan is vast te stellen of de patient wel zijn of haar best heeft gedaan.

In Nederland zijn er nog niet zoveel praktijken die de behandelingen met de Invisalign aanbieden. Tot nu toe zijn er zo’n 155 patienten in ons land mee behandeld. Wereldwijd staat de teller op 400.000 mensen. Het heeft een financiele reden dat het Amerikaanse bedrijf in Nederland (nog) niet hard aan de weg timmert. De behandelingen zijn duurder dan de ‘normale’ blokjesbeugels en bovendien worden ze vrijwel
nooit vergoed door de verzekeraar.


Recente artikelen