Nurse Practitioner biedt perspectief voor goede en betaalbare zorg

Onderzoeksresultaten over inzet nieuwe professional stemmen positief

De toegang tot goede huisartsenzorg voor elke inwoner van Nederland lijkt serieus in gevaar te komen. De sterk groeiende en veranderende zorgvraag, het toenemend aantal ouderen en chronisch zieken en de schaarste van personeel zijn hieraan debet. Op zoek naar oplossingen is vijf jaar geleden in Brabant en Limburg een grootschalig project gestart met de inzet van Nurse Practitioners.

Het buitenland kent de Nurse Practitioner (NP) al, maar in Nederland is deze professional (NP) relatief nieuw. De NP is een specifiek opgeleide verpleegkundige die taken van de huisarts overneemt in de patientenzorg en bij de praktijkorganisatie. De NP houdt spreekuur in de huisartsenpraktijk voor patienten met vaak voorkomende klachten als keelpijn, oorpijn, hoesten, rugklachten of een verstuikte enkel.
Twaalf Nurse Practitioners en ongeveer vijftig huisartsen in Brabant en Limburg met in totaal rond de 105.000 patienten deden vier jaar lang mee aan het project. Het evaluatieonderzoek was gericht op de haalbaarheid van de inzet van NP’s in de huisartsenpraktijk: onder welke voorwaarden, met welke kwaliteit en tegen welke kosten. De resultaten van dit unieke project zijn veelbelovend.
De zorg door de NP voor patienten met vaakvoorkomende klachten is kwalitatief vergelijkbaar met zorg door de huisarts voor deze patienten. De diagnose en behandeling voert de NP meestal volledig zelfstandig uit. Patienten zijn zeer tevreden over de zorgverlening door de NP. Bovendien worden door de inzet van de NP beduidend minder kosten gemaakt. Ook ontstaat ruimte voor het verbeteren van de kwaliteit van het proces van zorgverlening in de huisartsenpraktijk.
De conclusie luidt dan ook dat de inzet van NP’s in de huisartsenzorg perspectieven biedt voor goede en betaalbare zorg.

Vandaag presenteren het Maastricht UMC+ en de Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg de onderzoeksresultaten van het project ‘Nurse Practitioner in de Huisartsenpraktijk’ (2003-2008). Dat gebeurt tijdens de landelijke conferentie ‘Taakherschikking in de Huisartsenzorg: van zorg op maat naar de praktijk op maat!’ in Eindhoven.
De heer drs. F. Krapels, directeur Eerstelijns –en Ketenzorg, Directie Curatieve Zorg van het ministerie van VWS ontvangt officieel het onderzoeksrapport.
Onder de aanwezigen zijn naast de ministeries van VWS en OC&W ook de Landelijke Huisartsen Vereniging, het Nederlands Huisarts Genootschap, de Landelijke Vereniging voor de Geïntegreerde eerste lijn, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Provincie Noord-Brabant, zorgverzekeraars, thuiszorgorganisaties, universiteiten en hogescholen en uiteraard ook huisartsen, nurse practitioners, doktersassistenten en patienten.

Het Maastricht UMC+ en de Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg Eindhoven voerden samen het onderzoek uit. Het ministerie van VWS, zorgverzekeraars CZ en VGZ, Stichting Robuust en de provincie Noord-Brabant zorgden voor financiering.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen