Senaatsfractie VVD: Respecteer reanimatieweigering patiënt

De VVD-Eerste Kamerfractie, bij monde van woordvoerster Paula Swenker, wil dat het kabinet meer nadruk legt op de lichamelijke integriteit van patienten als het gaat over reanimatie. Als iemand aangeeft niet gereanimeerd te willen worden, moet dat worden gerespecteerd, vinden de liberalen.

Op dit moment reanimeren hulpverleners iedereen die het nodig heeft, maar wordt er niet geluisterd naar mogelijke bezwaren van de patient. Swenker: “Sommige mensen dragen een non-reanimatiepenning om hun nek waarmee ze aangeven niet gereanimeerd te willen worden. Iedereen heeft een wettelijk recht om een behandeling te weigeren, maar het beleid tot op heden luidt: redden wat er te redden valt. Het kabinet moet de wens van de patient respecteren.”

Swenker brengt dit punt naar voren tijdens de behandeling van de Wet ambulancezorg op dinsdag

2 december. Deze wet komt in de plaats voor de Wet ambulancevervoer en formuleert nieuwe regels voor een professionele organisatie van de ambulancezorg. Dankzij dit ontwerp ontstaat één aanspreekpunt voor het aanbod van ambulancezorg in de regio, namelijk de Regionale Ambulancevoorziening. De VVD erkent dat de veiligheidsregio-indeling voor brandweer en politie goed werkt, maar dat ambulancediensten voor het overgrote deel sec wordt ingezet voor gezondheidszorg. Het feit blijft wel dat een veiligheidsregio maar een vergunninghouder heeft voor de ambulancediensten. Swenker vraagt zich tijdens de wetsbehandeling hardop af wat er gebeurt met de diensten die niet de vergunning krijgen. “Deze regionale ambulancevoorzieningen zullen uiteraard proberen de bestaande organisatie te verhuren of te verkopen aan diegene die de vergunning voor de regio heeft gekregen. De VVD wil graag van de minister weten wat er met deze diensten gebeurt als dit alles niet lukt.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen