Britse DNA Databank bevat ook DNA onschuldige mensen

0
224

De Britse overheid mag van verdachten van een misdrijf geen DNA-gegevens en vingerafdrukken laten bewaren in een database. Volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is opslag alleen toegestaan als een verdachte door de rechter is veroordeeld. De Britse overheid werkt aan een DNA-database die inmiddels de gegevens van zo’n 5 miljoen mensen bevat, voornamelijk onschuldige burgers. Vorig jaar groeide de database met de DNA-profielen van 722.464 mensen die nog nooit wegens een misdrijf zijn veroordeeld of aangeklaagd. Iedereen die in Groot-Brittannie wordt gearresteerd moet zijn DNA afstaan, zo meldt The Independent.

De politie maakte onlangs het aantal afgenomen profielen bekend. Ging het in 2004-05 om 520.757 mensen, een jaar later waren het er 700.825 en vorig jaar moesten 722.464 burgers hun DNA afstaan. Van de 4,8 miljoen profielen zijn er zo’n 350.000 van kinderen onder de veertien jaar. “De overheid bouwt stiekem de grootste DNA-database ter wereld. Spijt of onschuld en de negatieve gevolgen die de database op kinderen en minderheden heeft doet de overheid niets,” aldus Liberaal Democraat Chris Huhne.

Twee mannen die door de Britse politie waren opgepakt, maar die niet waren veroordeeld, hadden de kwestie bij het Hof aangekaart. In hun vonnis noemen de rechters de opslag van de gegevens in strijd met het recht op privacy.