Niesbui besmet 150 anderen in vijf minuten

0
433

Het is algemeen bekend dat hoesten en niezen ziektes kan verspreiden. Onderzoekers hebben nu ook ontdekt dat er flink wat risico’s kleven aan een niesbui in het openbaar vervoer. Een niesbui besmet 150 anderen met een verkoudheid in slechts vijf minuten, berekenden ze. Binnen enkele seconden worden bacterien doorgegeven via leuningen, liften en zitjes. Het risico is beduidend minder bij het gebruik van een zakdoek. Elke nies bevat zo’n 100.000 druppels en gaat gemiddeld 145 kilometer per uur, berekende verkoudheid- en griepexpert Roger Henderson. Tot tien procent van de forensen komt vervolgens in aanraking met een gebied dat hiermee geïnfecteerd is. In een drukke omgeving, zoals roltrappen bij stations, gaat het om zo’n 150 mensen.

Twintig procent van de ondervraagde reizigers ergeren zich in hoge mate aan medepassagiers die niezen zonder zakdoek of hand voor de mond. Dat geldt voor 33 procent indien er gehoest wordt. Slechts acht procent zegt er iets van als hij of zij zich daar aan ergert.

  • Mannen gaan vaker de fout in: een op de drie heeft geen zakdoek bij zich, terwijl vrouwen die meestal wel bij zich dragen (81%).
  • Een groot deel van de mensen (67%) geeft zelfs toe naar het werk te reizen als ze zich ziek voelen.


Britse onderzoekers onderzochten de gezondheid van 1300 werkende mensen die met het openbaar vervoer reizen. Bijna allemaal hadden ze tenminste één verkoudheid in de winter. Ter vergelijking: van mensen die veel vanuit huis werken had slechts 58 procent een verkoudheid in diezelfde periode.

Lemsip Max All In One liet het onderzoek uitvoeren.