Klink geen twijfel over HPV-vaccin

Ouders die hun kinderen hebben gevaccineerd met het HPV-vaccin of dat straks gaan doen, hoeven zich over de veiligheid van de vaccins geen zorgen te maken. Ook over de onafhankelijkheid van het advies van de Gezondheidsraad hoeft geen twijfel te bestaan, zo liet minister Klink (Volksgezondheid) onlangs weten naar aanleiding van Kamervragen.Tweede Kamerlid Arib (PvdA) stelde, mede namens lid Schermers (CDA), vragen aan de minister naar aanleiding van de commotie die ontstond na een uitzending van Zembla. In de uitzending ‘Het omstreden kankervaccin’ op 19 oktober jl. lieten de programmamakers de felle lobby zien rond het HPV-vaccin en stelden zij vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het advies van de betreffende commissie van de Gezondheidsraad.

Topwetenschappers nodig

In een reactie op de Tweede Kamervragen liet minister Klink onlangs weten dat de procedure die de Gezondheidsraad hanteert, voldoende waarborgt dat de adviezen die gegeven zijn, onafhankelijk zijn. De minister beaamde dat vier van de twintig experts die bij de commissie betrokken waren, onder meer door fabrikanten gefinancierd onderzoek uitvoer(d)en. Deze wetenschappers hadden de status van niet-stemhebbend commissie-adviseur. De minister benadrukt in zijn schrijven dat het voor de kwaliteit van het advies belangrijk is dat topwetenschappers betrokken zijn, en dat topresearch in deze tijd bijna zonder uitzondering gepaard gaat met financiering uit de derde en vierde geldstroom. De procedure om te waarborgen dat het advies onafhankelijk blijft, is volgens de minister zorgvuldig toegepast bij de besluitvorming over het al dan niet opnemen van HPV-vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma.


Geen zorgen

Wat betreft de veiligheid van het vaccin, wijst de minister erop dat de HPV-vaccins in een centrale procedure voor Europa als geneesmiddel zijn geregistreerd door de European Medicines Agency (EMEA). De minister: ‘Ouders die hun kinderen hebben gevaccineerd hoeven zich over de veiligheid van de vaccins geen zorgen te maken.’

Over de bezoeken van de Inspectie bij de twee farmaceuten van het HPV-vaccin, zei de minister voor de het verbod op publieksreclame voor geneesmiddelen. De Inspectie verwacht de resultaten van dit onderzoek over 6 maanden te rapporteren.


Volgend jaar, in 2009, wordt vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Meisjes van 12 jaar krijgen voor het eerst in september 2009 een (gratis) prik tegen HPV. Voor meisjes van dertien tot en met zestien jaar komt er een inhaalcampagne in maart 2009.


Bron: NVI & Advisering Gezondheidsraad inzake HPV vaccinatie

Kamerstuk, 31 oktober 2008

Recente artikelen