Nationale-apotheek.nl promoot diensten in huis-aan-huis blad van TNT, maar wie zijn ze?

Array

Afgelopen week is er in het huis-aan-huis blad van TNT post een artikel verschenen over de Nationale-apotheek.nl. Een organisatie waar onder andere CZ mee samen werkt. Maar wie zijn de en hoe voorkomen ze medicatiefouten. De Nationale-Apotheek.nl is een reguliere apotheek, gevestigd in Oss.

Zij zeggen betrouwbaar en voordelig in heel Nederland medicatie leveren. Thuis en op het werk. De Nationale-Apotheek.nl zegt dat ze voldoet aan alle wettelijke vereisten en is goedgekeurd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.


Dat de logistiek goed is blijkt uit het feit dat zij in 2008 Winnaar van LogiMatch Award 2008 waren . De prijs voor het meest innovatieve, kwalitatieve, breed toepasbare logistieke concept in Nederland. Het bedrijf blijkt een samenwerking te zijn van Sierra Nova, TNT Post en Ceva Logistics. Samen doken zij in een nieuwe markt en investeerden fors in een nieuw logistiek concept waardoor sinds 1 januari 2007 medicijnen op een veilige wijze kunnen worden besteld en bezorgd via de internetsite nationale-apotheek.nl.


De Nationale-Apotheek.nl is een innovatief concept dat inspeelt op de behoefte aan vernieuwing, verandering en verbetering binnen de zorg. Zoals verlaging van de ziektekosten, keuzevrijheid en meer service voor patient en arts. Sierra Nova is product- en technisch verantwoordelijk voor nationale-apotheek.nl, die sinds 1 januari 2007 draait in het pand van CEVA Logistics in Oss. “Eigenlijk is het een soort beveiligde enclave”, zegt Martin Gouda, manager product & sector development. CEVA is logistiek eindverantwoordelijk en TNT Post regelt de verzending van de medicijnen. Sierra Nova ontvangt de recepten van de huisartsen en onderhoudt het contact met zorg- verzekeraars. “De belangrijkste zorgverzekeraars hebben een custom made site binnen nationale-apotheek.nl, zodat patienten met een vertrouwd gevoel medicijnen kunnen bestellen en zeker weten dat ze vergoed worden”, zegt Coen van den Heuvel, general manager Sierra Nova. Patienten krijgen twee euro korting per medicijn op recept. De klanten van zorgverzekeraar CZ krijgen vier euro korting.

Vooral herhaalrecepten lenen zich goed voor het bestellen via internet. Volgens Piet Gouwens, business development manager bij TNT Post, is bijna 80 procent van alle recepten herhaling. “Via email-alerts worden de patienten erop gewezen dat het tijd is nieuwe medicijnen te bestellen.”

De internetapotheek is volgens Gouwens gezonde concurrentie voor de traditionele apotheek. “De omzet van apotheken groeit jaarlijks met ongeveer acht procent. Wij hebben hier maar een klein aandeel van. Het aantal traditionele apotheken groeit ook nog steeds. Beide kunnen dus uitstekend naast elkaar bestaan.”


Twee apothekers
Nationale-apotheek.nl wordt gemanaged door twee apothekers. Indirect zijn er 25 medewerkers bij betrokken. Van apothekersassistenten tot technici en software ontwikkelaars. Alles is via tracking en tracing te volgen. Er wordt gewerkt met het Unas-systeem van CEVA. Hieromheen is een internetschil gebouwd.

Het systeem koppelt de bestelling aan het recept, chekt de voorraad en haalt de informatie over de patient op. Na goedkeuring wordt de bestelling bevestigd door een mail. Via batchpicking worden 49 orders in één keer verzameld. De medicijndoosjes krijgen de naam van de apotheker en patientgegevens. De levertijd is een tot drie dagen. De bezorging door TNT loopt via het sorteercentrum in Arnhem. V.l.n.r. Martin Gouda (CEVA Logistics), Piet Gouwens (TNT Post), Coen van den Heuvel (Sierra Nova)

De patienten kunnen via het t&t-systeem van TNT kijken waar het pakje is. “De kracht van de samenwerking is dat ieder doet waar hij goed in is,” meent Van den Heuvel. “We zijn in 2005 plannen gaan maken,” zegt Gouwens. Het bleek dat zowel Sierra Nova als de beide logistieke partijen ideeen hadden op het gebied van internetfarmacie. “In 2006 maakten we kennis met huisartsenorganisaties, zorgverzekeraars en het ministerie. Toen hebben we de stap gewaagd en samen geïnvesteerd in nationale-apotheek.nl in Oss. Door schaalvoordelen reduceren we de logistieke kosten.” Volgens Martin Gouda is het noodzakelijk dat er iets gebeurt met de hoge kosten. “De zorg vertegenwoordigt nu 12 procent van het BNP. Als we niks doen zal dit door de ver–grijzing over twintig jaar 25 procent zijn. Dat is niet meer te betalen. Er moet dus iets gebeuren. We hebben durven investeren in deze nieuwe markt. Met succes, want we hebben al 40.000 geregistreerde patienten. We kunnen in Oss zeker groeien tot een verwerking van 10.000 pakketjes per dag. We willen 2 procent van het marktaandeel van medicijnverkoop realiseren. Dit levert een besparing op van 4 miljoen euro op jaarbasis.”


Resultaten & Beperkingen

  • Breed draagvlak bij zorgverzekeraars, ministerie en brancheverenigingen
  • Garantie kwaliteit en veiligheid door ministerie goed––gekeurd proces
  • Breed assortiment, geen koelkastgeneesmiddelen en opiaten
  • Kostenreductie gezondheidszorg, besparing op van 4 miljoen euro per jaar
  • Investering van 1 miljoen
  • 40.000 geregistreerde patienten
  • 24 uurs levering na ontvangst recept


Naast ons kostenbesparende, logistieke concept hebben zij contracten met alle grote ziektekostenverzekeraars, waardoor klanten aantrekkelijke en structurele kortingen op hun voorgeschreven medicatie ontvangen.


Zo werkt het

– Uw patient schrijft zich gratis in op de site van de Nationale-Apotheek.nl en vult zijn medicatieprofiel* in. Dit kan ook d.m.v een standaard formulier dat vervolgens naar de apotheek wordt gefaxt of via ons gratis antwoordnummer wordt opgestuurd.

– U stuurt het recept via zorgmail of per fax naar de Nationale-Apotheek.nl. Dit wordt vervolgens automatisch omgezet in een order tot levering van de door u voorgeschreven medicatie.

– Het recept wordt getoetst aan het medicatieprofiel van uw patient. Bij vragen of onduidelijkheden nemen wij contact met u op.

– Als alles in orde bevonden is, wordt de bestelling gereed gemaakt.

Vervolgens vindt controle vóór uitgifte plaats.

– De medicatie wordt verzonden in een goedgekeurde, kind- en dierveilige verpakking.


Indien gewenst krijgt u van ons elektronisch terugkoppeling van de leveringen aan uw patient.

Normaliter ontvangt uw patient de medicatie, indien vóór 15.00 uur besteld, de volgende werkdag. Thuis of op het werk.


*in het medicatieprofiel staan eventuele ziektebeelden, allergieen en de medicatiehistorie.


Voordelen voor uw patient

– Besparing ziektekosten

– Tijdwinst

– Gratis bezorging voorgeschreven medicatie

– Gemak

– Bevordering therapietrouw

– 24/7 mogelijkheid tot bestellen

– Keuzevrijheid

– Overzicht van eigen medicatiehistorie, openstaande recepten en ziektebeelden

– Uitgebreide informatie over zelfzorg en medicijnen

– Wij zijn EMD en EPD voorbereid


Medicatie bestellen bij de Nationale-Apotheek.nl is veilig, gemakkelijk en voordelig. Dat geldt in bijzondere mate voor herhaalrecepten.

Uw patient ontvangt een vergoeding die kan oplopen tot € 4,-* per receptregel en krijgt bericht als het tijd is om nieuwe medicatie te bestellen. Medicatie op recept wordt altijd gratis bezorgd, thuis of op het werk. Via beveiligde brievenbuszending of pakket.

Onze medicatiebewaking is uitgebreid en goed bevonden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook zelfzorg geneesmiddelen, ziektebeelden en allergieen worden in onze medicatiecontrole meegenomen.


* Afhankelijk van de verzekeraar.


Voordelen voor de huisarts

Sinds kort is onze service uitgebreid. Indien u besluit om bepaalde door u voorgeschreven recepten naar de Nationale-Apotheek.nl te verzenden, heeft dat voor u ook voordelen.


– eenvoudig elektronisch aanleveren van recepten

– Besparing in uw kosten

– U bent EMD/EPD voorbereid

– U speelt in op veranderende behoeftes van uw patient

– Meer keuzevrijheid voor uw patient en uzelf

– U bent voorbereid op veranderingen in de toekomst

– Wij doen uitgebreide medicatiebewaking en verifieren ook otc producten, ziektebeelden en allergieen.


En daar blijft het niet bij. Innovatie en verbetering van onze service zijn bij ons een continu proces.


Zorgmail

De Nationale-Apotheek.nl is aangesloten bij ZorgMail. Dat biedt voordeel voor huisarts én patient. Met een druk op de knop is het recept elektronisch naar de Nationale-Apotheek.nl verzonden. U vindt de Nationale-Apotheek.nl in het online centrale adresboek van ZorgMail. Voor het correct opnemen van de Nationale-Apotheek.nl in uw verzendlijst volg de instructies op ZorgMail downloads. Ons ZorgMailadres is [email protected], onze gebruikersnaam/gebruikersnummer is 500036345. Wanneer u ons adres in uw HIS wilt implementeren, vult u het emailadres: [email protected] in, als het adres waar de recepten afgeleverd dienen te worden.


In de medische wereld is ZorgMail een vertrouwde applicatie. Een groot deel van alle elektronische medisch-inhoudelijke berichten in de zorgsector gaat via ZorgMail. In het concept van ZorgMail worden berichten uitgewisseld over veilige verbindingen, via een onafhankelijk systeem van een onafhankelijke partij. De basis is dat ontvanger en verzender altijd bekend zijn binnen ZorgMail en dat de berichten door een onafhankelijke partij worden gearchiveerd. Hierdoor is het hele proces transparant en tot in de details te volgen.


Assortiment

De Nationale-Apotheek.nl heeft een breed assortiment en bezorgt receptplichtige medicatie en drogisterijartikelen. Ons concept is zeer geschikt voor herhaalrecepten, maar niet voor spoedleveringen.

Wij leveren geen geneesmiddelen waarvan de bezorging om farmaceutische redenen niet gewenst is.

Op dit moment leveren wij geen opiaten en ‘koelkastgeneesmiddelen’.


Medicatie & Veligheid

Het enige wat wij tot op heden nog niet boven water hebben kunnen halen is hoe en wie verantwoordelijke is om toe te zien op interactie. Wat als er iets verandert in de medicatie die een patient en dit niet via de nationale-apotheek.nl is gelopen? Wij beloven dit de komende week boven water te halen. Wordt vervolgd………

Recente artikelen