De gemeente Werkendam heeft zes AEDs opgehangen op de gemeentelijke sportaccommodaties:

0
189

Landelijk worden jaarlijks ongeveer 10.000 mensen, buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Thuis maar ook op straat, in de bus en op het sportveld. Slechts één op de acht kan dit na vertellen. Snel ingrijpen kan de overlevingskans sterk vergroten. Door middel van reanimeren en goed gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) heeft een slachtoffer een overlevingskans van 72%.

AED
Een AED is een apparaat dat na bevestiging op het lichaam kan registreren wat de hartproblemen zijn. Wanneer er sprake is van een hartstilstand, geeft de AED een elektrische schok om het hart weer op gang te krijgen. Een AED kan het niet alleen, reguliere reanimatie blijft noodzakelijk.


De gemeente Werkendam heeft zes AEDs opgehangen op de gemeentelijke sportaccommodaties:
– Werkendam Sporthal De Crosser

– Sleeuwijk Sportzaal De Bolderik
– Hank De Campus
– Nieuwendijk Sporthal De Iris (Bij de Tavenu)
– Dussen Sporthal De Fuik


Boeken over Eerste Hulp:
Lesboek Basale Reanimatie en Automatische Externe Defibrillatie / druk 1
Lesboek Basale Reanimatie en Automatische Externe Defibrillatie
EHBO bij ouderen / druk 1
EHBO bij ouderen / druk 1
Het Oranje Kruis / Verbandleer en kleine ongevallen / druk 7
Het Oranje Kruis / Verbandleer en kleine ongevallen
Ongevallen bij kinderen / druk 2
Ongevallen bij kinderen / druk 2Waarom worden de AEDs door de gemeente juist op deze locaties opgehangen?
Een AED kan op veel plaatsen hangen maar op sportlocaties is het risico op een hartstilstand groter dan op een willekeurige plaats in een woonwijk. Omdat op sportlocaties mensen komen die een groter risico hebben op een hartstilstand, kan een AED veel levens redden. Al hoopt de gemeente natuurlijk dat het apparaat nooit gebruikt hoeft te worden!

Goed voorbeeld doet goed volgen

Op enkele andere locaties zijn al AEDs geplaatst door particulieren of bedrijven. Dit is een goed initiatief dat de gemeente toejuicht. De hoop bestaat dat ook anderen besluiten tot aanschaf van een AED of het volgen van een training om het apparaat te kunnen bedienen.

Cursus

Met een korte cursus van bijvoorbeeld de EHBO-vereniging, kan iedereen een AED bedienen en wordt de gemeente Werkendam veiliger. Op woensdag 10 december wordt een eerste groep getraind in het gebruik van een AED. In 2009 krijgen ook anderen in de directe omgeving van de AEDs een training.