Erasmus MC winnaar van de Pfizer NVKZ Zorg voor Morgen Prijs 2008

1
524

Het Erasmus MC, afdeling Urologie, heeft de prijs gekregen voor hun project “Actief afwachtend beleid, een project ter voorkoming van de overbehandeling van vroege vormen van prostaatkanker”, ook bekend als de PRIAS studie. Het Erasmus MC, afdeling Urologie, is door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Rien Meijerink, uitgeroepen als winnaar van de Pfizer NVKZ Zorg voor Morgen Prijs 2008. De prijs van 20.000 euro voor het beste innovatieve initiatief in de gezondheidszorg, werd dit jaar door de Nederlandse Vereniging voor Kwaliteit en Zorg en geneesmiddelenfabrikant Pfizer georganiseerd.

Rob van Aperen, algemeen directeur Pfizer Nederland;

“Met de Pfizer NVKZ Zorg voor Morgen Prijs willen we meer aandacht genereren voor innovatieve initiatieven en een platform bieden voor de verdere verspreiding van de opgedane kennis en ervaring. Dit sluit prima aan bij de traditie van de innovatieve geneesmiddelenindustrie en tevens bij het ontwikkelen van best practices in de gezondheidszorg.”


Marc Berg, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Kwaliteit en Zorg:

“De Pfizer NVKZ Zorg voor Morgen Prijs is voor ons een unieke gelegenheid om de aandacht voor ‘duurzame kwaliteit’ (kwaliteit die zichzelf terugverdient) centraal te stellen. Er zijn nog zoveel manieren waarop juist door verbetering van kwaliteit en veiligheid de zorg doelmatiger wordt. We zijn trots op de genomineerden en op de winnaar, die allen deze passie met ons delen.

 

Op 4 december hebben de vijf genomineerde instellingen hun project aan de juryleden gepresenteerd in het Business Centre te Nieuwegein. De jury was zeer verheugd over de kwaliteit van de genomineerden. Juryvoorzitter Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg; “De kwaliteit van de inzendingen lijkt ieder jaar weer toe te nemen. Het was dan ook geen gemakkelijke opgave om de vijf genomineerde projecten uit de meer dan 40 inzendingen te selecteren.”.

Uiteindelijk heeft de afdeling Urologie van het Erasmus Medisch Centrum de Pfizer Zorg voor Morgen Prijs 2008 in ontvangst mogen nemen voor hun PRIAS studie.

Rien Meijerink, “Wat dit project zo bijzonder maakt is dat behandelaars afspreken om, althans in eerste instantie, zo min mogelijk medisch in te grijpen, maar in plaats daarvan het beloop van de ziekte actief te volgen en eventueel later alsnog in te grijpen, maar alleen wanneer dat echt nodig is. Gegeven de toenemende incidentie van prostaatkanker, de samenwerking zowel op nationaal als op internationaal niveau en de positieve uitkomsten voor de patient heeft de jury gemeend dat dit project de Zorg voor Morgen Prijs 2008 verdient.” Het project werd mede mogelijk gemaakt door de SWOP (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Prostaatkanker).

 

Dr. S. Roemeling (uroloog in opleiding) en drs. R.C.N. van den Bergh (arts-onderzoeker urologie) ontvingen namens het Erasmus MC de prijs (een kunstwerk en een geldprijs van 20.000 euro) voor het meest innovatieve project. “Deze prijs is een grote opsteker voor de PRIAS studie en benadrukt het belang van onderzoek naar de mogelijkheden om terughoudend te zijn met ingrijpende behandelingen bij relatief onschuldige vormen van prostaatkanker ”.

 

De andere genomineerden ontvingen eveneens een kunstwerk en een bedrag van 2000 euro.

Comments are closed.