Tarief huisartsenzorg bevroren per 1-1-2009

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft van de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) een aanwijzing gekregen om 68 miljoen euro te korten op het tarief voor huisartsen. De NZa voldoet hieraan door de tarieven per 1 januari 2009 te bevriezen.


De NZa heeft gekozen voor bevriezing omdat de maatregel proportioneel is. De overschrijding van het budgettair kader zorg was in 2007 en 2008 €124 miljoen, daarnaast was er een overschrijding op de Praktijkondersteuning (POH) en Modernisering & Innovatie (M&I) van €131 miljoen. In 2009 wil de minister daarom
68 miljoen euro korten.

De Minister heeft in een brief aan de Tweede Kamer de suggestie gedaan om de taakstelling te halen door het tarief voor het herhaalrecept te halveren. In de aanwijzing krijgt de NZa echter de ruimte om een eigen afweging te maken. Er is apart onderzoek voor nodig om te kunnen bepalen of die halvering gerechtvaardigd zou zijn. Om die reden kiest de NZa voor de generieke maatregel van bevriezing. In het kostenonderzoek huisartsenzorg dat de NZa momenteel uitvoert, worden de opbrengsten uit tarieven in relatie gebracht met de geleverde zorgprestaties en de praktijkkosten. De uitkomsten hiervan worden in april 2009 verwacht.

Recente artikelen