Ab Klink ziet geen aanleiding omstreden HIV healings te stoppen

0
221

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft onvoldoende aanknopingspunten gevonden om onderzoek te doen naar de hiv-healings tijdens gebedsbijeenkomsten van de Pinkstergemeente in Amsterdam. Dat schrijft minister Ab Klink van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Hij is niet van plan iets te doen aan de omstreden hiv-healingsessies in Amsterdamse Pinkstergemeenten.

In zijn brief aan de Tweede Kamer erkent de minister dat de volksgezondheid gevaar zou kunnen lopen door dit soort ‘religieuze rituelen’. Maar Klink vindt ook dat de patienten een eigen verantwoordelijkheid hebben. ‘Het raakt de geloofsvrijheid en de keuzevrijheid van mensen’.

Bovendien veroorzaken de healers volgens hem geen aanmerkelijke kans op schade aan de gezondheid. Hij zou geen juridische mogelijkheden hebben, omdat het niet om artsen uit de reguliere gezondheidszorg gaat.De healings vinden onder meer plaats in de ‘Ambassade van God’ van Yvette Lont, tot voor kort deelraadslid in Zuidoost voor de ChristenUnie. Er zijn te weinig aanwijzingen dat de healings aanmerkelijke kans op schade aan de gezondheid van anderen veroorzaken, aldus de minister. ook is de Inspectie niet gerechtigd onderzoek te doen, omdat de Pinkstergemeente geen reguliere gezondheidsinstelling is.

Bij de healings wordt hiv-patienten wijs gemaakt dat ze genezen zijn. Ze nemen daardoor geen medicijnen meer. Ook bestaat het gevaar dat ze vervolgens onbeschermde seks hebben met hun partners en zo de besmetting doorgeven. De gemeente Amstertdam en het COC hebben bezoekers van deze healings opgeroepen aangifte te doen bij Justitie.


Onder meer ‘de Ambassade van God’ van Yvette Lont, tot voor kort deelraadslid in stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost, mag gewoon doorgaan met het ‘genezen’ van homoseksuelen en hiv-besmette mensen.

Dat blijkt uit een brief die de minister aan de Tweede Kamer schreef.

Tijdens de bijeenkomsten van enkele Amsterdamse Pinkstergemeenten –vooral populair onder Antillianen en Surinamers- wordt beweerd mensen van het hiv-virus en homoseksualiteit te kunnen genezen.

De gemeente Amsterdam en het COC waarschuwden de minister eerder dit jaar voor deze geneessessies.