Ook deel van borstspier bruikbaar voor plastische chirurgie

Voor reconstructie van defecten in het hoofd-hals-gebied is niet de hele borstspier nodig maar slechts een deel ervan nodig. Dat blijkt uit onderzoek van Eveline Corten. Bij patienten met tumoren in het hoofd-hals-gebied ontstaan tijdens de operatie vaak grote defecten door het verwijderen van het kwaadaardige weefsel. Om het defect te reconstrueren gebruiken plastisch chirurgen nu vaak de gehele borstspier. Door het verlies van deze spier kunnen patienten arm- en schouderbeperkingen ondervinden.

Dat kan beter, vindt plastisch chirurg in opleiding Eveline Corten. Zij gebruikt slechts een deel van de borstspier om de defecten te herstellen. Deze nieuwe operatiemethode lijkt voor de hand liggend, maar vergt wel een nauwkeuriger manier van opereren. Zo moeten zenuwtakjes die het overblijvende deel van de spier aansturen gespaard blijven, anders heeft de patient alsnog niets aan de spier.

In het eerste deel van haar proefschrift laat Corten zien waar deze zenuwtakjes precies lopen. Vervolgens past ze de nieuwe operatietechniek bij vijftig patienten toe. Via elektromyografisch onderzoek laat ze zien dat de overgebleven spier inderdaad nog werkt. In haar proefschrift toont Corten verder aan dat de grote borstspier ook als vrij transplantaat kan worden gebruikt. Hierdoor kunnen niet alleen defecten in het hoofd-hals-gebied gesloten worden, maar ook elders in het lichaam.

09-12-2008, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Eveline Corten, Geneeskunde Proefschrift: The versatility of the pectoralis major flap in reconstructive surgery Promotor 1: Prof. dr. M. Kon Copromotor 1: Dr. J. J. Hage

Recente artikelen