Patrick van Eeghem levenslang uit artsenregister

Array

De Belgische arts Patrick van Eeghem is levenslang geschrapt uit het artsenregister. Daarnaasst heeft het Openbaar Ministerie heeft een ‘goed aangrijpingspunt’ om Patrick van Eeghem te vervolgen wegens dood door schuld of zware mishandeling. Dat zegt prof. mr. dr. Joep Hubben, hoogleraar gezondheidsrecht in Groningen en advocaat in reactie op de uitspraak van het centraal tuchtcollege voor de gezondheidzorg.

Deze week heeft het centraal tuchtcollege de beslissing bekrachtigd van het regionale college de Vlaamse internist voor het leven uit het artsenambt te zetten vanwege zijn alternatieve werk voor het behandelcentrum Maria Magdalena in Roosendaal. Volgens Hubben is levenslange schrapping uit het artsenregister een straf die hoogstzelden wordt opgelegd.


Patrick Van Eeghem mag ook niet meer aan de slag bij zijn werkgever AZ Groeninge in Kortrijk. Dat bevestigt de voorzitster van de raad van bestuur, Marie-Dominique De Jaegere. Het ontslag is een gevolg van een definitieve schorsing van de man in Nederland. Het Kortrijkse AZ Groeninge schorste dokter Van Eeghem nadat hij een levenslange schorsing opliep in Nederland. De arts behandelde in het Medisch Centrum Maria Magdalena in Roosendaal jarenlang patienten met alternatieve therapieen. Zo raadde hij een kankerpatient een chemotherapie af. Van Eeghem tekende echter beroep aan tegen de uitspraak van een tuchtcollege in Eindhoven. Dat beroep werd onlangs verworpen, zodat de Kortrijkzaan bij onze noorderburen nooit meer zijn ambt mag uitoefenen.


Waar het bij eventuele vervolging om zal draaien, is het feit dat Van Eeghem een ernstige zieke kankerpatiente volgens het tuchtcollege niet heeft afgeraden met de chemokuur te stoppen die ze elders onderging. ‘Ook al heeft hij wellicht niet zelf de chemokuur afgeraden, de daarop gevolgde feitelijke gang van zaken (de vrouw is overleden, FI) komt wel voor zijn rekening. Hij had moeten voorkomen dat de chemokuur zou worden gestaakt’, zo schrijft het college.

Van Eeghem heeft het afraden van de chemo altijd ontkend, maar volgens het tuchtcollege is het zo klaar als een klontje dat de Belg op diverse fronten niet handelde volgens de normen die voor artsen gelden. Zo gebruikte hij voor zijn diagnoses een apparaat om energie te meten dat in de reguliere medische wereld niet erkend wordt en boodschappen van goddelijke gidsen, die via therapeute Carine Bolijn bij het centrum binnenkwamen. Verder waren zijn onderzoeken ver onder de maat, gelet op e-mails die hij aan patienten stuurde: eentje waarin hij een vrouw meedeelt dat ze ‘vol entiteiten en demonen zit’ en een ander waarin hij een flesje energie-vloeistof voorschrijft om de ‘malariamutant’ te bestrijden, een zelfbedachte niet bestaande aandoening.


Patrick van Eeghem heeft volgens het college patienten misleid door geen duidelijke grens te trekken tussen de twee rollen die hij bij Maria Magdalena speelde (arts en alternatief hulpverlener). Daardoor werd alles wat hij deed ‘welbewust met de schijn van wetenschap omringd’. Dat feit neemt het tuchtcollege hem erg kwalijk omdat ‘de geur van medisch goedvinden’ ook hing rond ‘zeer vergaande en vanuit regulier medisch oogpunt bekeken verwerpelijke ideeen’, zoals de theorie over de Christusenergie, die tot een totale genezing op mentaal, emotioneel en fysiek vlak zou leiden.


Recente artikelen