Psoriasis: stoornis in het afweersysteem?

Array

Wereldwijd hebben 125 miljoen mensen last van psoriasis. Mogelijk speelt een verandering in de functie van het afweersysteem een rol bij het ontstaan van deze huidziekte. Is dit inderdaad het geval? Annechien Langewouters deed onderzoek hiernaar. Ze onderzocht de verschillen in soorten en hoeveelheid afweercellen tussen psoriasispatienten en gezonde proefpersonen. Ook keek ze naar de invloed van diverse psoriasismedicamenten hierbij.

Het blijkt dat vooral bij matige tot ernstige psoriasis er meer afweercellen aanwezig zijn in het bloed. Deze afweercellen verplaatsen zich vanuit het bloed naar de huid, waar ze, in samenspel met andere cellen, psoriasis kunnen veroorzaken.
Door behandeling is verbetering van de huid mogelijk. Laat zich dat ook terugzien in vermindering van het aantal afweercellen? Uit Langewouters’ onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is, wat de gedachte ondersteunt dat psoriasis veroorzaakt wordt door een stoornis in het afweersysteem.

Curriculum vitae

Annechien Langewouters (Amersfoort, 1978) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek is verricht op de afdeling Dermatologie van het UMC St Radboud, begeleid vanuit het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Sinds september 2004 is zij in opleiding tot dermatoloog.

Promovendus/a

mw. drs. A.M.G. Langewouters
Proefschrift

Circulating T-cell subsets in psoriasis, relation to disease severity and response to systemic treatments
Promotor(es)

prof. dr. P.C.M. van de Kerkhof
Copromotor(es)

dr. P.E.J. van Erp
mw. dr. E.M.G.J. de Jong
Datum

maandag 8 december
Tijd

13.30 uur
Locatie

Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2


Bron: UMCN

Recente artikelen