Adolescenten kopiëren manier van conflictoplossen van ouders

Array

Ouders moeten beter opletten hoe ze reageren in conflicten met elkaar en met hun kinderen. Als ouders hun onderlinge conflicten op een positieve manier oplossen, gedragen adolescenten zich twee jaar later ook positiever tijdens conflicten met hun ouders. Wanneer ouders echter onderling vaker kwaad worden tijdens conflicten, doen adolescenten dit twee jaar later ook meer. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Muriel van Doorn.


Daarnaast blijken bepaalde combinaties van gedrag van ouder en adolescent samen te hangen met de mate van crimineel gedrag van de adolescent. Als zowel moeders als adolescenten kwaad worden tijdens conflicten, hangt dit samen met meer crimineel gedrag van de adolescent. Bij conflicten met hun vaders wordt het crimineel gedrag van de jongeren versterkt als de jongeren kwaad worden tijdens conflicten en vaders zich terugtrekken. Verder blijkt dat ouders en adolescenten in de loop van de adolescentie op een meer positieve manier omgaan met conflicten en steeds minder kwaad worden tijdens conflicten.

11-12-2008, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Muriel van Doorn, Sociale Wetenschappen Proefschrift: Conflict resolution in adolescent relationships Promotor 1: Prof.dr. W.H.J. Meeus Copromotor 1: Dr. S.J.T. Branje


Bron: UU

Recente artikelen