ABVAKABO FNV: Grijp in bij misstanden door marktwerking zorg

Array

Werknemers van de Noord-Hollandse stichting Roads verkeren opnieuw in onzekerheid. Nog geen jaar nadat de AWBZ-zorgaanbieder van faillissement is gered, dreigt zorgverzekeraar Achmea het werk alsnog elders onder te brengen. ABVAKABO FNV roept minister Klink op in te grijpen.

Stichting Roads verzorgt dagactiviteiten, begeleiding naar betaald werk en werkprojecten voor clienten uit de psychiatrie in Noord-Holland. De stichting hanteert een succesvolle aanpak, waarbij clienten, medewerkers en vrijwilligers nauw samenwerken. Om deze succesvolle aanpak te behouden, is nog geen jaar geleden alles op alles gezet om faillissement te voorkomen. Achmea heeft nu – na aanbesteding – besloten het werk van Roads in 2009 over te dragen aan GGZ-zorgaanbieder Arkin. ABVAKABO FNV is verbijsterd door dit besluit. “Achmea kijkt blijkbaar alleen nog naar geld,” aldus Eric Maas, Bestuurder Zorg. “Arkin biedt een betere prijs, maar garanties voor de voortzetting van het werk van Roads worden er niet gegeven. Hierdoor dreigt Roads opnieuw in onderdelen te worden verkocht. Als dat gebeurt, gaan waardevolle werknemers verloren voor de Geestelijke Gezondheidszorg. Een verkeerd signaal in een arbeidsmarkt waarin voor de komende jaren alleen maar tekorten worden voorspeld.”

ABVAKABO FNV vindt dat het besluit van Achmea moet worden opgeschort totdat alle onzekerheden bij clienten, personeel en vrijwilligers zijn weggenomen. De vakbond signaleert structureel problemen door aanbestedingsprocedures van ziektekostenverzekaars en gemeenten. Daarom vindt de bond dat er een onderzoekscommissie moet worden ingesteld om de omvang van de schadelijke gevolgen van marktwerking in de zorg in kaart te brengen.


Bron: ABVAKABO FNV

One thought on "ABVAKABO FNV: Grijp in bij misstanden door marktwerking zorg"

  1. Het vreemde is dat Achmea er falikant op tegen was dat de SBG Roads zou overnemen omdat het bedrijf gedeeltelijk in Amsterdam zit . En waar zit Arkin: helemaal gericht op en in Amsterdam. Mentrum/Jellinek (Nu Arkin) was eerder dit jaar de andere partij in dit overname conflict maar werd niet uitgekozen. Er kwam voor het het failliete Roads gelukkig na  een kort geding  rust toen het werd overgenomen door SBG/Buitenamstel. Na een hoger beroep moesten  er opnieuw offertes worden ingediend. Natuurlijk was daar ook het bedrijf bij waaronder Roads nu valt: de Nieuwe Praktijk onderdeel van SBG/ Buitenamstel.Welke organisaties offertes ingediend hebben weet Achmea alleen.SBG is een bedrijf wat  met zeer veel enthousiasme en kennis van zaken is begonnen om van Roads met hulp van de vele vrijwilligers/bezoekers en medewerkers weer een gezond bedrijf te maken waar de visie en missie van Roads in mag voortleven.Laat dit niet verloren gaan!

Comments are closed.

Recente artikelen