Dvd bereidt kinderen voor op CT-scan

Array

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) heeft een voorlichtingsfilm ontwikkeld voor kinderen over de CT-scan. De film volgt het jongetje Sven, die een CT-scan ondergaat. Zo kunnen kinderen zich goed voorbereiden op het onderzoek en weten zij wat hun te wachten staat.


De CT-scanner (Computer-Tomograaf) is een röntgenapparaat dat met behulp van een computer snel achter elkaar röntgenfoto’s kan maken van ‘plakjes’ van het menselijk lichaam. De CT-scanner is een soort grote open trommel. De beweegbare onderzoekstafel kan stukje voor stukje de trommel in- en uitschuiven. Kinderen vinden het doorgaans eng dat de onderzoekstafel de trommel inschuift en het apparaat zoveel lawaai maakt. Daarom is in de film speciaal aandacht hieraan besteed.

Het GHZ vindt het belangrijk dat kinderen goed zijn geïnformeerd over onderzoeken. Wanneer kinderen namelijk weten wat er gaat gebeuren, reageren ze over het algemeen rustiger. ‘Sven in de CT-scan’ is daarom de eerste van een reeks; ook over andere radiologische onderzoeken worden films gemaakt.


‘Sven in de CT-scan’ is te bekijken via www.ghz.nl/scan. Ouders die niet over internet beschikken, kunnen een dvd meekrijgen.


Recente artikelen