EPD Bernhoven: een revolutionair systeem

Vandaag tekent de Raad van Bestuur van ziekenhuis Bernhoven het contract met Alert, de leverancier van het Elektronisch Patientendossier (EPD) waar Bernhoven mee gaat werken. Hans Krijgsman, manager zorg en voorzitter stuurgroep ICT, speelde een belangrijke rol bij de keuze voor Alert. “Het is een revolutionair systeem, dat niet alleen de patientengegevens beheert, maar ook de logistiek van alle zorgprocessen coördineert en papiervrij werken mogelijk maakt. Met Alert wordt het mogelijk om onze capaciteiten te plannen, afgestemd op de verwachte zorgvraag.”, vertelt hij.


Het EPD zorgt er voor dat de kwaliteit van de zorg, maar ook de veiligheid geborgd en verbeterd wordt. “Alle gegevens over de patient worden nu centraal op één punt verzameld en beheerd. Dat zorgt er voor dat je altijd de meest recente gegevens hebt, en dat de gegevens die ingevoerd worden ook meteen voor iedereen beschikbaar zijn.” Huisartsen en specialisten die de patient behandelen, kunnen via het EPD medicatiegegevens inzien. Zij zien dan welke medicijnen de patient heeft ontvangen en kunnen de behandeling daarop laten aansluiten. Zo kan onder meer voorkomen worden dat iemand medicijnen krijgt voorgeschreven die niet samengaan met de medicijnen die al worden gebruikt.


Stapel dossiers
Alert neemt bovendien ook de logistiek van zorg over, stelt Hans. ”Nu heeft de arts ’s morgens een stapel dossiers op zijn bureau, van alle patienten die hij die dag ziet. Dat is zijn werkvoorraad. Straks staan al die gegevens in het EPD. Daar staat dan ook in welk onderzoek iemand moet ondergaan, of er uitslagen bekend zijn en andere zaken die moeten gebeuren. Op die manier bewaak je de zorg voor de patient optimaal.”


In het EPD komen zorgpaden, die aangeven welke handelingen horen bij een bepaald ziektebeeld. Doordat alle handelingen vast liggen in het EPD, kost het maken van verslagen en het overdragen van taken veel minder tijd. Verslagvoering en overdracht verlopen bovendien meer gestructureerd en dus veiliger.


Het EPD wordt in 2009 in gebruik genomen op de afdeling Spoedeisende hulp. In 2010 gaan de operatiekamers er mee werken, en in 2011 moet het hele ziekenhuis met het EPD werken. “Deze tijd hebben we nodig om alle gegevens in te voeren en het ziekenhuis voor te bereiden op de nieuwe werkwijzen”, stelt Krijgsman. Dit is een forse taak, waaraan de komende jaren veel medewerkers en medisch specialisten, samen met Alert-medewerkers, hun bijdrage leveren.


In het nieuws
Het landelijk EPD is momenteel volop in het nieuws. Het systeem van Alert voldoet aan alle eisen die de landelijke overheid stelt aan een veilige en transparante uitwisseling van gegevens. “Het is ons eigen EPD, voor onze eigen patienten”, stelt de manager zorg. ”Koppeling naar het landelijk EPD, dat er op termijn komt, gebeurt alleen als de arts en de patient dat wensen, en de landelijke structuur en wetgeving goed geregeld is. Nu is dat nog niet het geval. Tot die tijd is het EPD van Bernhoven voor intern gebruik. Uiteraard heeft wel de huisarts van de patient inzage, in de onderzoeksresultaten die hij voor de patient heeft aangevraagd. En natuurlijk krijgt ook de patient inzage in de eigen gegevens die vastliggen in het EPD.”

One thought on "EPD Bernhoven: een revolutionair systeem"

  1. ICMCC Newspage » Blog Archive » EPD Bernhoven: een revolutionair systeem

    […] om onze capaciteiten te plannen, afgestemd op de verwachte zorgvraag.”, vertelt hij.” Article (Dutch) (English translation pls note that EPD is wrongfully translated as SPD i.s.o. EHR) […]

Comments are closed.

Recente artikelen