GPS als middel om demeterende ouderen meer bewegingsvrijheid te geven

Array

Stella Braam, schrijfster van het boek ‘Ik blijf thuis, het verhaal van mijn moeder’ is ervan overtuigd dat elektronica en gps-systemen veel bewegingsvrijheid kunnen teruggeven aan mensen met dementie. Het systeem is volgens haar geschikt voor mensen in de beginfase van hun ziekte, die niet meer naar buiten durven omdat ze soms moeite hebben om de weg terug te vinden.


,,Het is een van de prachtige, nuttige vindingen die het voor mensen mogelijk maakt zich langer buiten te bewegen,’’ zegt Braam. Voor haar campagne ‘Ik hou vast’, waarin ze ijvert voor bewegingsvrijheid voor alzheimerpatienten, filmde ze twee keer thuis bij Arie Zoetemeijer (80) en zijn echtgenote Ina (73) uit Dordrecht. Arie heeft sinds kort twee zendertjes waarmee hij buiten te volgen is en rechtstreeks met zijn vrouw, thuis, kan communiceren.
Koop hier: Ik blijf thuis van Stella Braam


In de film is te zien hoe Arie tijdens wandelingen via de gps én zijn mobiele coach met zijn echtgenote praat. ,,Een prachtig systeem waardoor hij vrij kan rondlopen,’’ aldus Stella Braam.

Dementiepatienten raken soms in verwarring en kunnen daardoor verdwalen. afbeelding vergroten Een proef komt tot stand in samenwerking met Zorgbelang Zuid-Holland zuid, thuiszorgorganisatie Internos, Zorggroep Rivas, de Stichting Welzijn Ouderen Zwijndrecht (SWOZ) en vier zorgcentra..


De alzheimerpatienten krijgen een gps-zender in een zorgriem of een zogeheten Peopletracker. Ze kunnen daardoor in hun eentje naar buiten en zijn tijdens wandelingen of andere buitentochtjes per satellietverbinding te volgen door het thuisfront. De partner of andere familieleden kunnen op een laptop én een stratenplattegrond zien waar de alzheimerpatient zich op dat moment bevindt en hoeft niet bang te zijn dat een verwarde vader, moeder of partner verdwaalt. Op de Peopletracker zit een alarmknop waarmee de drager direct in contact kan komen met zijn verzorger.  Twaalf patienten uit Dordrecht, de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden dragen deze week de riem waar de zender aan vast zit. Het project is een initiatief van Zorgbelang Zuid-Holland Zuid, thuiszorgorganisatie Internos, Zorggroep Rivas, de Stichting Welzijn Ouderen Zwijndrecht en vier zorgcentra.


Ik blijf thuis
Ik blijf thuis
Stella Braam

Bron:AD


2 thoughts on "GPS als middel om demeterende ouderen meer bewegingsvrijheid te geven"

  1. De zorgriem is helemaal top, mijn moeder wil niet zonder. Verkrijgbaar bij zorgriem.nl

Comments are closed.

Recente artikelen