Invloed van cholesterol en DHA op vasculaire factoren bij Alzheimer

Array

De oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog steeds grotendeels onbekend, maar uit steeds meer onderzoek blijkt dat voeding een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en beloop van de ziekte.
Cholesterol en DHA (ofwel omega-3 meervoudige onverzadigde vetzuren uit visolie) beïnvloeden het risico op de ontwikkeling van Alzheimer, maar tot op heden is het onderliggende mechanisme nog onbekend.
Onderzoek van Carlijn Hooijmans laat zien dat een DHA-verrijkt dieet bij transgene muizen de pathologie kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer lijkt te verminderen door de hoeveelheid toxisch eiwit (Amyloid-β) te verlagen en de cognitie te verbeteren. Hooijmans laat tevens zien dat een verbetering van de doorbloeding hierbij een zeer belangrijk rol speelt. Ook een cholesterol-verrijkt dieet lijkt de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer te beïnvloeden via de doorbloeding. In 15 maanden oude transgene muizen zien we een verlaging van de hersendoorbloeding, die in 18 maanden oude dieren wordt gevolgd door een verhoging van het toxisch eiwit Amyloid-β.
Kortom, de ziekte van Alzheimer is een multifactoriele ziekte waarin vasculaire factoren een essentiele rol lijken te spelen al vroeg in de ontwikkeling van de ziekte.

Curriculum vitae
Carlijn Hooijmans (Leidschendam, 1981) studeerde Biomedische Gezondheidswetenschappen in Nijmegen. In 2004 begon ze haar promotieonderzoek op de afdeling Anatomie van het UMC St Radboud, dat begeleid is vanuit het Nijmegen Centre for Clinical and Translational Studies. Sinds 1 oktober 2008 werkt ze in het Centraal Dieren Laboratorium als postdoc onderzoeker. Naast haar universitaire loopbaan is Hooijmans vrijwilliger in “Open Arms Malawi” en draagt ze bij aan de verzorging van weeskinderen die besmet zijn met hiv.



Promovendus/a
mw. drs. C.R. Hooijmans
Proefschrift
Impact of nutritional lipids and vascular factors in Alzheimer’s Disease – a study of transgenic Alzheimer mice
Promotor(es)
prof. dr. A. Heerschap
mw. prof. dr. M. Ritskes-Hoitinga
Copromotor(es)
mw. dr. A.J. Kiliaan
Datum
woensdag 10 december
Tijd
13.30 uur
Locatie
Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Recente artikelen