Prof. dr. Neree Claes, Universiteit Hasselt: “Betere gezondheidszorg voor minder geld”

Array

Met haar doctoraatsthesis “Betere gezondheidszorg voor minder geld” heeft Prof. dr. Neree Claes, Universiteit Hasselt, onmiskenbaar aangetoond dat het goedkoper én gezonder is, indien de opgeleide huisartsen met behulp van een vingerprik en een klein, eenvoudig toestelletje zelf de levensnoodzakelijke bloedanalyses uitvoeren bij de ruim 100.000 patienten in Belgie, die wegens een ontregelde stollingsgraad grote risico’s lopen op stolsel. Een belangrijke hindernis is financiering van de apparatuur, die in sommige buurlanden al 5 jaar worden vergoed. In haar studie toont prof. Dr. Claes aan, dat patienten onder behandeling van bloedverdunners beter opgevolgd worden door huisartsen. De huisartsen werden in de studie opgeleid en voerden zelf hun bloedanalyses uit met behulp van een vingerprik.

Dat de behoefte voor zelfmeting bestaat, is in ieder geval duidelijk voor Prof. dr. Alain Gadisseur (UZA Hematologie), die zonder de huisarts te willen buitenspel zetten, verklaart:

“Patienten vinden het aangenamer en voelen zich veiliger door de mogelijkheid om zelf hun bloedstolling te controleren. Het bloedprikken wordt zo minder belastend voor hun sociale en professionele leven, en ze kunnen sneller bij ongerustheid een controle uitvoeren. Daarenboven zijn er voldoende vergelijkende studies die uitwijzen dat ‘point of care’ even betrouwbaar is als labtests. Daardoor doen de patienten ook minder complicaties.”

Er zijn weliswaar nieuwe bloedverdunnende geneesmiddelen op komst, die geen stollingstest meer zouden vereisen, maar lang niet alle patienten komen hiervoor in aanmerking. Bijvoorbeeld al niet de mensen met een hartklep of diepe veneuze trombose. Bovendien zal het zeker nog jaren duren voor deze anticoagulentia beschikbaar worden. De terugbetaling van de betrokken test blijft dus meer dan wenselijk.


Bron: Medinews

Recente artikelen