Resistente TBC in China bijna dubbele van wereldwijde gemiddelde

Array

Het niveau van resistente tuberculose in China is bijna het dubbele van het wereldwijde gemiddelde. Resistente tuberculose is een bacterie die niet reageert op de gangbare medicijnen. Volgens landelijk onderzoek dat vandaag in het wetenschappelijke onderzoekstijdschrift BMC Infectious Diseases wordt gepubliceerd, is bijna 10% van alle Chinese tbc-gevallen resistent tegen de meest effectieve (en goedkopere) gangbare geneesmiddelen.  China heeft het één na hoogste aantal gevallen van tuberculose ter wereld. Qua aantallen multiresistente tuberculose (MDR-tbc)[1] heeft China zelfs de meeste patienten ter wereld. Behandeling van MDR-tbc vereist dure toxische gespecialiseerde medicijnen die ook minder effectief zijn. Daarbij hebben geïnfecteerde patienten minder kans om de ziekte te overleven.

Uit onderzoeken gedaan in tien provincies tussen 1996 en 2004 bleek dat de verspreiding van resistentie tegen medicijnen sterk varieerde in China. Gemiddeld was het echter zorgelijk hoog, met een gewogen gemiddelde voor MDR-tbc van 9,3% onder alle gevallen: 5,4% onder nieuwe gevallen en 25,6% onder eerder behandelde gevallen. Ter vergelijking, de wereldwijde schattingen voor MDR-tbc zijn 4,8% voor alle gevallen, met 3,1% voor nieuwe gevallen en 19,3% voor eerder behandelde gevallen.

 

Oorzaak resistentie

Er zijn veel mogelijke verklaringen voor het ontstaan van resistentie in China. Voor verschillende delen van dit enorme land kunnen ook verschillende verklaringen gelden. Bijvoorbeeld onoordeelkundig gebruik van tuberculosemedicijnen in openbare ziekenhuizen, gebrek aan toezicht op behandelingen, slecht medicijnbeheer en het ontbreken van maatregelen tegen de verspreiding van de infectie in ziekenhuizen. Verder kan de beschikbaarheid van tbc-medicijnen zonder recept in sommige delen van China in het verleden hebben bijgedragen aan de groei van resistentie tegen medicijnen.

Toekomst

Momenteel worden in sommige delen van China pilots uitgevoerd voor programmatische behandeling van MDR-tbc met gespecialiseerde medicijnen. Behandeling van MDR-tbc zal daarna worden uitgebreid binnen China om verdere verspreiding van MDR-tbc te voorkomen. Volgend jaar zullen de resultaten van een nieuw landelijk onderzoek naar het huidige resistentieniveau onder tuberculosepatienten in China bekend worden.

Onderzoek

Het onderzoek met de titel: ‘Prevalence of tuberculosis drug resistance in ten provinces of China’ is uitgevoerd door KNCV Tuberculosefonds, Academisch Medisch Centrum, China Center for Disease Control and Prevention (CDC) en het nationale tuberculose referentielaboratorium van het China CDC. Om inzicht te krijgen in de verspreiding van resistentie nam China deel aan het wereldwijde project van de World Health Organization (WHO) voor opsporing van resistentie tegen tbc-medicijnen. Daarbij werd de resistentie tegen medicijnen in tien provincies tussen 1996 en 2004 onderzocht.

 

[1] Bij multiresistente tuberculose (MDR-tbc) is de tbc-bacterie resistent tegen – ten minste – isonazide en rifampicine, de twee krachtigste tbc-medicijnen. Een patient met MDR-tbc reageert niet op de behandeling met deze belangrijke medicijnen. Een patient met MDR-tbc kan deze resistente vorm van tuberculose op anderen overdragen als hij een besmettelijke vorm van de ziekte heeft, meestal door te hoesten.

 

Recente artikelen