Bezwaar tegen patiëntendossier vergoed

Array

Wie niet wil dat er een elektronisch patientendossier (EPD) van zijn kind komt, krijgt de gemaakte onkosten vergoed. Minister Klink (Volksgezondheid) zwicht daarmee voor de kritiek van de Tweede Kamer op de invoering van het EPD. De overheid voert het vrijwillige elektronische dossier met gevoelige gegevens voor alle burgers in, zonder dat er eerst om toestemming wordt gevraagd. Wie geen dossier wil, moet daar bezwaar tegen maken.


Dat schrijft minister  Ab Klink vrijdag aan de Tweede Kamer. Het betreft een vergoeding voor de kosten van een uittreksel uit het geboorteregister of de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) die moet worden meegestuurd wanneer bezwaar wordt gemaakt. Per uittreksel vergoedt de bewindsman vijftien euro. Het gaat om kinderen die jonger zijn dan 16 jaar.


Mensen die voor hun kinderen onder de 16 jaar bezwaar willen maken, moeten daarvoor een uittreksel uit het geboorteregister aanschaffen. Een kopie van het paspoort met de gegevens van de houder en de bijgeschreven kinderen volstaat. Via het EPD worden patientengegevens digitaal beschikbaar voor alle zorgverleners. Wie niet wil dat zijn persoonlijke gegevens beschikbaar worden gesteld, kan bezwaar aantekenen. Eind november had ongeveer één procent van de Nederlanders dat gedaan. Ouders die voor hun kinderen bezwaar hebben aangetekend krijgen een formulier waarmee ze de 15 euro onkosten teruggestort kunnen krijgen.

Recente artikelen