Nog vier ziekenhuizen moeten Intensive Care-activiteit staken

Array

Vier van de zevenenveertig ziekenhuizen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) afgelopen jaar onderzocht kunnen geen IC zorg meer geven. Ze voldoen niet aan de essentiele voorwaarden omdat ze niet beschikken over een intensivist. Er zijn ook ziekenhuizen die de continuïteit van zorg in de avond, nacht en weekend niet kunnen garanderen.

Feitelijk betekent het dat het bordje IC in deze vier ziekenhuizen van de muur moet. Deze ziekenhuizen zijn volwaardige ziekenhuizen, maar moeten wel hun zorgzwaarte aanpassen: zij mogen geen patienten meer opnemen waarvan vooraf bekend is dat ze IC zorg nodig hebben. Patienten die al in het ziekenhuis liggen en onverwacht toch IC-zorg behoeven krijgen die, maar moeten met in achtneming van de conditie van de patient zo snel mogelijk worden overgeplaatst naar een volwaardige intensive care. Dit blijkt uit het inspectieonderzoek naar IC-afdelingen van niveau 1, dat vandaag openbaar werd.In het onderzoeksrapport spreekt de IGZ van 10 ziekenhuizen die niet voldoen aan de voorwaarden voor verantwoorde IC-zorg op niveau één. Deze week hebben vijf ziekenhuizen onder de druk van de inspectie laten weten dat zij alsnog met hun medische staf afspraken hebben gemaakt dat zij voldoen aan de voorwaarden voor verantwoorde IC-zorg op niveau één. Daarom zijn de door de IGZ opgelegde maatregelen op deze ziekenhuizen niet meer van toepassing.

In november beeindigde het Ruwaard van Putten ziekenhuis te Spijkenisse de IC activiteiten. Dit gebeurde nadat de IGZ constateerde dat zij niet voldeden aan de essentiele voorwaarden voor verantwoorde IC zorg.

De vier ziekenhuizen die niet voldoen aan deze voorwaarden zijn: de IJsselmeerziekenhuizen te Lelystad, Het Röpke Zweers ziekenhuis in Hardenberg, het St Anna ziekenhuis in Geldrop en het van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

De zevenendertig andere ziekenhuizen leverden op verzoek van de IGZ al eerder een plan van aanpak, waardoor de inspectie voldoende vertrouwen kreeg dat zij hun zorg zodanig organiseren dat ze aan de voorwaarden voldoen. De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) hebben de ziekenhuizen gestimuleerd hierin.

De inspectie bezoekt de komende drie maanden alle 47 ziekenhuizen om ter plekke te controleren of zij voldoen aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg.
Na berichten in de media in november 2007 over mogelijk 250 vermijdbare doden op IC afdelingen van niveau 1, startte de IGZ een grootschalig onderzoek. Door de complexiteit en de zorgvuldigheid waarmee het onderzoek is verricht hebben de resultaten langer op zich laten wachten dan in november 2007 was voorzien.

Ga hier naar het rapport: IC-afdelingen van niveau 1:’op weg naar verantwoorde zorg’


Bron: IGZ

Recente artikelen