Tien onterecht getroffen ziekenhuizen overwegen een civiele rechtszaak tegen de Inspectie

Array

Ziekenhuizen en specialisten hebben genoeg van de kritiek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie overschreeuwt zichzelf en doet ten onrechte alsof het een puinhoop is in de ziekenhuizen. Bovendien zijn de inspectierapporten niet altijd voldoende onderbouwd. Het rapport waarin staat dat de ic(intensive care)-afdeling van het ziekenhuizen dicht moet wegens het ontbreken van voldoende gekwalificeerd personeel en samenwerking met een academisch ziekenhuis zijn ovetrokken en inmiddels zijn de slutingsbevelen van IGZ weer ingetrokken.  Veel van de getroffen ziekenhuizenweerlegden alle kritiek en overwegen nu samen met andere ziekenhuizen een rechtszaak te beginnen, wegens geleden reputatieschade. ,,Het is onmogelijk dat een ziekenhuis van het ene op het andere moment opeens van een slechte naar een goed functionerende ic gaat. Kennelijk had de hoofdinspectie onder druk van de media behoefte aan strengheid.’’aldus de Schnerr, ziekenhuis directeur uit Woerden.

Volgens de directeur van het Zuwe ziekenhuis klopt het rapport niet en heeft het Hofpoort wel degelijk personeel dat buiten kantooruren voldoende geschoold op de ic kan werken. Ook bestaat volgens Schnerr al lang samenwerking met een academisch ziekenhuis voor overdracht van patienten, namelijk in Utrecht (AZU). ,,Alleen onbraken handtekeningen op de officiele papieren. We zijn stomverbaasd over dit rapport, dat nogal bureaucratisch lijkt opgesteld. We hebben nota bene eind november nog drie inspecteurs langs gehad en toen bestonden nog geen urgente problemen.’’Die ‘strengheid’ heeft de directie en de medische staf afgelopen dagen de nodige angstige momenten opgeleverd. De verontwaardiging was erg groot, we zijn verbijsterd over de gang van zaken.’

Volgende week de tien getroffen ziekenhuizen of een civiele rechtszaak tegen de Inspectie volgt. Afweging is volgens Schnerr of de ziekenhuizen zich dit laten gebeuren of de commotie laten ‘nazeuren’ door een rechtszaak. Vanavond komt van der Wal van IGZ in Nova toelichten hoe deze olifant weer een mug werd

De inspectie doet veel te boude uitspraken. Ze roept te vaak en te snel dat de kwaliteit volstrekt onvoldoende is, Het is de vraag of de zorg daar beter van wordt. Patienten worden wantrouwend, artsen raken gedemotiveerd. Het is niet leuk de hele dag te horen dat je aan het prutsen bent.

Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg Gerrit van der Wal herkent zich niet in de kritiek. ‘Je moet de boodschapper niet doodmaken. Het is gewoon niet goed genoeg, en hier en daar is het echt nog niet veilig.’ je moet je aan de richtlijnen houden. Als je als IC niet aan die voorwaarden voldoet, dan mag je je niet een IC noemen en wordt de afdeling door IGZ gesloten”.


Schnerr is vooral woest omdat het Hofpoort inmiddels na het doorsturen van officiele gegevens gisteren door de Inspectie van de lijst met te sluiten ic’s is geschrapt. ,,Het is onmogelijk dat een ziekenhuis van het ene op het andere moment opeens van een slechte naar een goed functionerende ic gaat. Kennelijk had de hoofdinspectie onder druk van de media behoefte aan strengheid.’’

Die ‘strengheid’ heeft de directie en de medische staf afgelopen dagen de nodige angstige momenten opgeleverd. Schnerr: ,,De verontwaardiging was erg groot, we waren verbijsterd over de gang van zaken.’’ Toch waren betrokkenen het er snel over eens dat de negatieve kwalificatie ’gewoon onmogelijk’ was.

Volgende week beslist het Hofpoort met negen andere getroffen ziekenhuizen of een civiele rechtszaak tegen de Inspectie volgt. Afweging is volgens Schnerr of de ziekenhuizen zich dit laten gebeuren of de commotie laten ‘nazeuren’ door een rechtszaak.

Recente artikelen