Van der Wal: Nul IC’s uiteindelijk gesloten, hij legt in NOVA uit hoe er van een olifant een mug werd gemaakt.

0
227

Vandaag heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg verschillende kleine intensive care-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen gewaarschuwd. In NOVA vanavond Inspecteur-Generaal Gerrit van der Wal over de meest recente bevindingen van de Inspectie. Naar aanleiding van de NOVA-uitzending van vorig jaar november, waarin duidelijk werd dat er waarschijnlijk 250 IC-patienten jaarlijks onnodig overlijden, startte de Inspectie een onderzoek.


Vanmorgen zouden er nog 10 gesloten worden, vanmiddag nog 4. Eind van de vooravond waren het er nog twee. En nu meldt van der Wal dat er geen IC’s gesloten worden. Van der Wal stelt dat alle getroffen ziekenhuizen met veel kunst en vliegwerk de zaken nu wel op orde zijn. En hij meldde dat zij dat per brief en mailverkeer is opgelost en alle ziekenhuizen hebben, volgens van der Wal, het voordeel van de twijfel hebben gekregen. NOVA snapt hier niets van en vraagt zich af hoe een gewaarschuwd ziekenhuis met een brief en een mailtje, inees het voordeel van de twijfel hebben gekregen. Kennelijk zijn de gegevens niet voldoende up-to-date geweest. Van der Wal sluit niet uit dat sommige ziekenhuizen alsnog foutieve informatie hebben verstrekt


Van de Wal zegt dat hij door de ziekenhuizen onder druk is gezet omdat alles in het honderd dreigde te lopen. Hij voelde dat wel als druk en niet als chantage. Op deze IC’s liggen te ernstig zieke patienten in verhouding tot de zorg die geleverd kan worden. Op de vraag of IGZ slappe knietjes heeft gekregen dat dat niet het geval is geweest.

In het onderzoek van de Inspectie staat dat verschillende ziekenhuizen twee maanden de tijd krijgen de kwaliteit van hun IC te verbeteren, anders moeten zij deze sluiten. Volgens de Inspectie voldeed geen enkel ziekenhuis aan alle “essentiele voorwaarden voor verantwoorde zorg”. Onlangs werden in verschillende ziekenhuizen operatiekamers gesloten.


Het interview in NOVA is even verwonderlijk als raar verlopen. Een hoop insinuaties zijngedaan. Wij wachten af wat de de volgende stappen.


HIER KAN U DE UITZENDING IN Z”N GEHEEL BEKIJKEN

Bekijk hier het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg