Rotterdamse meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling succesvol

Met de Rotterdamse Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is het signaleren en melden van huiselijk geweld en kindermishandeling door beroepskrachten in de zorg, het onderwijs en in het welzijnswerk fors toegenomen.Sinds de lancering van de meldcode in december 2007 is het aantal meldingen meer dan verdubbeld.


In 2007 kwamen er 90 meldingen binnen van maatschappelijk werkers, huisartsen, jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en de spoedeisende hulp. In 2008 kwamen uit diezelfde instellingen tot nu toe al 196 meldingen. Jantine Kriens, wethouder zorg, welzijn en maatschappelijke opvang: ‘Met de meldcode willen wij bereiken dat melden van huiselijk geweld ook door professionals vanzelfsprekend wordt. Vroeg signaleren en ingrijpen moet ervoor zorgen dat het geweld stopt. Bovendien kunnen wij na een melding gericht hulp inzetten, niet alleen aan slachtoffers maar ook aan plegers van huiselijk geweld en aan betrokken kinderen.’

Een jaar na de lancering van de meldcode hebben 73 organisaties op het terrein van zorg, onderwijs en welzijn de meldcode ondertekend en zijn ze gestart met de voorlichting en scholing van het eigen personeel. Duizenden beroepskrachten hebben hiermee in het afgelopen jaar meer deskundigheid verworven over de wijze waarop huiselijk geweld en kindermishandeling kan worden onderkend.


Landelijke meldcode
De Rotterdamse meldcode is tot nu toe de enige toegepaste meldcode huiselijk geweld in Nederland. Rotterdam loopt daarmee voorop op maatregelen die landelijk genomen worden. Afgelopen september kondigden staatssecretaris Bussemaker van VWS, minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin, minister Hirsch Ballin van Justitie (mede namens BZK en OCW) aan dat zij een verplichte landelijke meldcode voor huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, kindermishandeling en vrouwelijke genitale verminking gaan uitwerken.


Aanpak huiselijk geweld
De meldcode maakt deel uit van de Rotterdamse aanpak huiselijk geweld. In de afgelopen twee jaar is een stedelijke aanpak ontwikkeld met aandacht voor alle betrokkenen bij huiselijk geweld. Het totaal aantal meldingen bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Rotterdam is opgelopen van 2400 in 2007 naar bijna 4000


Bron:huiselijkgeweld.nl



Recente artikelen