Consumentenbond raadt Nederlanders aan hun zorgverzekering niet automatisch te prolongeren

De Consumentenbond raadt Nederlanders aan om hun zorgverzekering niet automatisch te prolongeren. Nieuwe omstandigheden kunnen ertoe leiden dat de zorgverzekering niet meer de beste prijs/kwaliteitverhouding levert. Dit levert in sommige gevallen meer dan € 100,- voordeel per maand op. De Consumentenbond nam diverse gezinssamenstellingen onder de loep en laat daarmee zien dat vergelijken van zorgverzekeringen wel degelijk geld oplevert. De consument kan via de Zorgvergelijker op de website van de Consumentenbond zelf kijken of men teveel betaalt. De polis kan tot 31 december 2008 opgezegd worden, tot 1 februari 2009 kan een nieuwe verzekering worden afgesloten. De Zorgvergelijker ontving vandaag de maximale score in een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de kwaliteit van de zorgverzekeraars in Nederland over het algemeen goed tot zeer goed wordt beoordeeld. De prijs daarentegen verschilt nogal eens. Zo kan een gezin met twee kinderen een aantal jaren geleden de voordeligste zorgverzekering hebben gekozen, terwijl diezelfde verzekering nu bij de duurste hoort.

Felix Cohen, directeur van de Consumentenbond: ”De Consumentenbond hecht er veel waarde aan dat iedereen op een eerlijke en onafhankelijke manier kan kiezen voor een polis die bij hem past. Uit de Zorgvergelijker blijkt maar weer dat het ieder jaar belangrijk is om je zorgpolis te heroverwegen, immers ieder jaar veranderen niet alleen de premies van de basis en aanvullende verzekeringen maar ook de situatie van de verzekerden.”


Profielen

Om te laten zien dat de verschillen hoog kunnen oplopen heeft de Consumentenbond een aantal profielen uitgewerkt van standaard gezinssamenstellingen en zorgbehoeftes:

De starter kenmerkt zich door gemiddeld lage vaste lasten en geeft geld uit aan persoonlijke verzorging, uitgaan en/of reizen. Een mogelijke keuze is dan het basis zorgpakket en beperkte tandartsverzekering, uitgebreide zorg in het buitenland en verzekerd zijn voor vaccinaties. De duurste en vaak ook meest uitgebreide polissen zijn van bijvoorbeeld ONVZ of AEGON. Deze polissen kosten rond de €2.292 per jaar. Bij De Friesland met een basispolis met AV Standaard en AV Tand Extra is de starter maar €1.320,- per jaar kwijt. Een verschil van ruim 73%.

De alleenstaande moeder met twee kinderen heeft zelf een andere zorgbehoefte dan de kinderen. Voor de kinderen wil ze graag een goede orthodontieverzekering. Voor haarzelf wil ze graag een uitgebreide verzekering voor fysiotherapie en een beperkte tandartsverzekering. In deze situatie is de Azivo Basis met aanvulling AV-Top de goedkoopste keuze die tegemoet komt in alle wensen. Ze betaalt €1.440,-. Ze zou het meest kwijt zijn bij ONVZ en AEGON, namelijk € 2.844, bijna 98% meer. De dekking is dan wel veel breder.

Senioren – Beiden gepensioneerd trekken er nog graag op uit. Gezien de leeftijd past een verzekering voor hulpmiddelen die nu of in de toekomst nodig zijn zoals een gehoorapparaat, bril en steunzolen binnen de zorgbehoefte. Daarnaast willen ze aanvullend verzekerd zijn voor ziekenvervoer. De goedkoopste optie voor deze zorgbehoefte is De Amersfoortse Basisverzekering Uitgebreid met Aanvulling Uitgebreid, ze betalen dan per jaar € 3.024. De duurste verzekeringen, ONVZ en AEGON vragen €4.584. Zij dekken meer, maar zijn niet de voordeligste gezien de zorgbehoefte van deze senioren, een verschil van 47%.

De Zorgvergelijker

De Consumentenbond heeft alle zorgverzekeringen in kaart gebracht. Zo kunnen consumenten hun eigen behoeften aangeven en zelf bekijken welke zorgverzekeraar het beste bij hun wensen aansluit en het voordeligste is. De Zorgvergelijker is gratis voor leden van de consumentenbond te gebruiken op http://www.consumentenbond.nl/zorgvergelijker. Niet-leden kunnen direct toegang krijgen door lid te worden voor € 59 per jaar. Dit levert naast het lidmaatschap mogelijk direct een goedkopere en beter passende zorgverzekering op.


Bron: Consumentenbond

Recente artikelen