Dierproeven bij testen op allergenen niet meer nodig

Een nieuwe test maakt het mogelijk nieuwe producten op allergische reacties te testen, zonder dat daarbij gebruik wordt gemaakt van proefdieren. De test is gebaseerd op celkweken in het laboratorium. Het in vitro model is in staat onderscheid te maken tussen stoffen die mogelijk een allergische reacties kunnen oproepen en stoffen die alleen irriteren. Deze test draagt op deze manier bij aan de vermindering van het gebruik van aantal proefdieren. Dit blijkt uit het onderzoek van Mascha Toebak. Zij promoveert op 15 december aan VU medisch centrum.


Toebak baseert de nieuwe test op het gedrag van de zogenaamde humane dendritische cellen. Bij blootstelling van de huid aan allergenen, spelen deze cellen een cruciale rol in het ontstaan van een mogelijke allergische reactie. De ontwikkeling van de nieuwe test is belangrijk omdat dierproeven steeds minder geaccepteerd zijn voor de bepaling van de mate van allergeniciteit van een stof. De ontwikkeling van alternatieven is daarom noodzakelijk.

Het onderzoek van Toebak heeft er mede toe geleid dat VUmc partner is in het Europese gefinancierde onderzoeksproject ‘Sens-it-iv’. Dit project heeft tot doel de test verder te ontwikkelen. Een van de belangrijke doelstellingen is het vervangen van de humane cellen door cellen van gestandaardiseerde cellijnen.

Recente artikelen