Isala klinieken introduceren eerste cardio SPECT-CT scan in Europa

0
356

Op dinsdag 16 december a.s. presenteren de Isala klinieken als eerste ziekenhuis in Europa de nieuwe cardio SPECT-CT scan. De nieuwe scan maakt het mogelijk om tegelijkertijd anatomische vernauwingen in kransslagvaten van het hart zichtbaar te maken én zuurstoftekort van het hart in beeld te brengen. Daarmee wordt het vaststellen van een diagnose drastisch versneld voor patienten met hartklachten. De nieuwe apparatuur wordt wereldwijd in slechts drie andere ziekenhuizen gebruikt. Met de nieuwe scan kan sneller een diagnose worden gesteld voor hartpatienten. De scan maakt het mogelijk tegelijkertijd vernauwingen in kransslagvaten én het daardoor veroorzaakte zuurstoftekort in het hart in beeld te brengen.
Voor hartpatienten betekent dit dat de diagnose in één dag kan worden gesteld, aldus het ziekenhuis. Voorheen moesten ze daarvoor afzonderlijke onderzoeken ondergaan door een cardioloog en een nucleair geneeskundige. De apparatuur is volgens de Isala klinieken nieuw in Europa.